Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът засилва експортния си потенциал със 143 милиона лева

Снимка: Министерство на икономиката

Започва изпълнението на 340 проекта по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) с общ размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ от над 143 млн. лв. Договорите за „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“  бяха връчени днес на официална церемония от заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова. Целта на процедурата е повишаване на конкурентоспособността и засилване на експортния потенциал на българските предприятия, изтъкна Иванова.

Това е втората обявена процедура за подобряване производствения капацитет в малките и средни предприятия от началото на този програмен период, тъй като интересът на бизнеса към нея е изключително висок,  посочи заместник-министъра. „Доказателство за това са оценените над 1 500 броя подадени проектни предложения. Постъпиха  много качествени проекти и обсъждаме възможността за наддоговаряне по процедурата“, подчерта тя.

По думите й с тези европейски средства по ОПИК българските фирми ще могат да закупят машини и оборудване, да разширят дейността си, да осигурят ръст и заетост. „Министерството на икономиката продължава да работи за подобряване на достъпа на малките и средни предприятия до финансиране, както и за подпомагане на износа им до международните пазари“, отбеляза Иванова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във