Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Бизнесът залага на развитие и растеж

Секторът за производството на автомобилни компоненти у нас привлича нови инвеститори.

Пандемията COVID-19 обърка много планове за развитие, но икономиката продължава да работи. Показват  го и  сделките по сливания и за разширения през второто тримесечие. Те са в различни сектори. Някои фирми откриват нови складово-логистични и производствени бази, други местят бизнеса си у нас. Има и такива, които  окрупняват дейността си. В ИТ сектора влизат европейски фирми, онлайн бизнесът преживява своеобразен бум от началото на годината и също привлича чуждестранни инвеститори.

 

В кризата някои търсят оправдание за някакъв неуспех, а други откриват възможности. Добрата новина е, че условията у нас са подтикнали някои от компаниите да разширят производствената си база и да наемат нови служители. 

Пазарджик се оформя като един от новите центрове в сектора на производството на автомобилни компоненти. открита нова складово-логистична и производствена база на чешката фирма

"Ариете Логистик" ЕООД

 Тя е построена върху имот, купен през 2018 година. В предприятието ще се произвеждат модули за автомобилната индустрия, а доставките са за партньори в Германия и Франция. Инвестицията на компанията възлиза на 20 млин. евро и  осигурява работни места за 1000 души, има  възможност и за привличане на още служители.

И това се случва в условията на пандемия и при наличието на  всякакви  пречки - транспортните, зелените коридори, изискването на различни разрешителни.

Фирмата "Ариете Логистик" ЕООД е част от международната "Ариете груп" и вече шест години работи успешно на българския и на международния  пазар. Компанията вече има и две складови бази в промишлените зони на Смолян. Фирмата произвежда електронни и мехатронни компоненти за автомобилната индустрия.

Любопитен детайл е, че Ariete е основен подизпълнител и партньор на германската фирма

Kostal

Тя също произвежда компоненти за автомобили, а преди дни обяви плановете са да затвори заводите си в Словения и Словакия и да премести производството си в Пазарджик, където вече има свой завод. Това обяви кметът му Тодор Попов на сесия на общинския съвет в града. 

Добрите бизнес условия са една от причините за това решение на германците. Цялото им производство ще се премести в Пазарджик плюс логистиката. А броят на работниците ще стигне около 5000 човека.

За да се реши проблемът с недостига на кадри, автомобилната компания строи общежитие и комплекс за услуги в близкото до Пазарджик село Добровница. Там ще бъдат настанявани работници от чужбина, тъй като Пазарджик и района не могат да отговорят  на тозитип нужди  на предприятието. Безработицата и загубата на умения и квалификация, и миграцията на младите са сред най-големите пречки в плановете на община Пазарджик за привличане на инвеститори. 

 eBag.bg

Виртуалният магазин за хранителни стоки eBag.bg вече има нов партньор и това е най-големият чешки онлайн търговец на храни - Rohlik.cz, който има приходи от 150 млн. евро за миналата година. Чешкият инвеститор влиза в компанията като миноритарен съдружник, но цената на сделката не е оповестена. Очакванията са това партньорство да  ускори растежа на компанията и експанзията й в България чрез предоставянето на най-добрите услуги на онлайн пазара. А той в последните месеци ври и кипи. Пандемията промени много неща в този бизнес. Затворени вкъщи хората откриха този начин на пазаруване. В резултат се създават нови онлайн магазини, конкуренцията расте.

Белгийската компания "team.blue"

купи "Супер Хостинг.БГ", която е специализирана в професионален уеб хостинг, домейни и VPS услуги, и е лидер на пазара у нас. и на тази сделка  остава тайна. Българската компания е създадена през 2005 г. и  показва силен растеж през последните години. Централният офис на SuperHosting е в София, но компанията започна своето разрастване с втори офис в Сърбия. Този сегмент от ИТ пазара е много перспективен и дава възможности за разширение на Балканите. Съседните на България страни са доста по-назад в своето развитие. А мениджърите на "Супер Хостинг.БГ" имат и опита, и визионерския поглед, за да завладеят този пазар. 

Част от съвместната стратегия ще бъде използването на платформата SuperHosting за по-нататъшно укрепване на позициите на team.blue в региона на Централна и Източна Европа. 

Основателите Любомир Русанов и Методи Дреновски  остават "на борда"  и ще продължат да ръководят българската компания. Споразумението предвижда още те да запазят водещата си роля при определяне на стратегическите приоритети на компанията в региона. Новите собственици са останали доволни от програмата за развитие на компанията в следващите години. 

 

 


В Пловдив ще бъдат открити още три завода


Преди дни министърът на икономиката Емил Караниколов разкри, че в Пловдив скоро ще бъдат открити още три нови завода, а общината в Града под тепетата изготвя четири разрешения за строеж на още нови заводи.

 


13 сертифицирани  проекта за близо 250 млн. лв.


От началото на 2020 г. до момента по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирали  13 проекта на обща стойност близо 250 млн. лв., които съдържат потенциал да разкрият 2466 нови работни места. Преобладава броят на новите инвестиции, но има и четири проекта, свързани с разширение на производството. Вложенията са предимно в секторите на  производството , в здравеопазването, складиране и съхраняване на товари, автомобилостроене и други.

 


Суперкомпютър надгражда изчислителната мощ на Европа


Позиционирането на суперкомпютър в София е добър ход  не само за имиджа на България, но  ще подпомогне и развитието на икономиката й, привличайки чуждестранни инвеститори в сферата на високите технологии. С изграждането на суперкомпютъра ще се утвърдим като дигитален хъб в региона. Първа копка на сградата на българския суперкомпютър, който ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC, бе направена в "София Тех Парк". Проектът за високопроизводителната машина се реализира от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор "София Тех Парк" АД.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютъра, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа.ър

Facebook logo
Бъдете с нас и във