Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът въстана срещу скъпия ток

S 250 5fa1c6c2 a095 4bfd 873e f427cbc1831c

Бизнесът въстана срещу високите цени на енергийната борса у нас. Нивата на тока от 300, дори до 400 лв. за мвтч, изкараха извън релси голяма част от едрия индустриален бизнес у нас, като фабрики започнаха да спират производствата си. "Банкеръ" вече писа за това, но през тази седмица на бизнес организациите им прекипя и те поискаха оставката на цялото държавно енергийно ръководство. Причината за това е несправяне с наболелите въпроси в енергетиката, които все повече натежават и пречат на конкурентоспособността на българския бизнес.

 

Исканията идват в момент на поредна политическа криза и несигурност в страната, която обяснява донякъде забавянето в реакциите на служебния премиер Стефан Янев и енергийния министър Андрей Живков. Именно липсата на реакция на държавата доведе до  затваряне на предприятия и загуби за бизнеса, които никой няма да покрие.

Все пак пускането на пълни обороти на ТЕЦ „Марица Изток 2“ успя до известна степен да стабилизира цените на електроенергията у нас, но те и в момента остават прекалено високи. Ако преди три месеца високи ни се струваха цените от 100 лв. на мегаватчас на пазар "Ден напред“, в момента това са по-скоро минималните стойности. А всеки ден почти се виждат базови цени от по над 200 лв./мвтч.

Тези нива обхванаха целия регион на Югоизточна Европа, включително Сърбия и Унгария, като причините за това са няколко – сухото горещо време, липсата на достатъчна свързаност на пазарите, нивата на въглеродните квоти и отчасти на спекулата в цените.

И понеже върху горепосочените проблеми не може да се влияе на вътрешно държавно ниво, от родния бизнес поискаха корекции в работата на енергийния пазар и възможност за включване на въглищната ТЕЦ "Марица Изток 2" на пазара. Това включване бе единственият възможен ход, колкото и парадоксално да изглежда на фона на Европейската зелена сделка..

Работодателите поискаха оставките

на министъра на енергетиката, на ръководствата на Българския енергиен холдинг и на ТЕЦ „Марица Изток 2“. Настояваме за анализи на поведението на пазара на Електроенергийния системен оператор и на НЕК. И след такъв анализ, логичното е тези ръководства също да си подадат оставките, заяви председателят на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) Васил Велев.

Той бе категоричен, че в момента предлагането на електроенергията на свободния пазар у нас се извършва в ущърб на индустрията и икономиката, на тези, които пълнят бюджета. „Това не е от некадърност, а от умисъл. Не за първи път сме тук“, заяви още Велев и припомни, че за проблемите и настоящата ситуация е било многократно сигнализирано.

"На практика имаме монопол на БЕХ на борсата: дружествата от групата разполагат и предлагат голямо количество енергия за доставка. Така се създава умишлен дефицит“, уточни Велев.

Другата голяма грешка според него е пазарната интеграция с пазара на Гърция, който е най-скъпия в Европейския съюз. Предвидено е на по-късен етап през тази есен да интегрираме пазара и с Румъния. По този начин ще се даде възможност за свързване с енергийните пазари на Централна Европа, където има повече възможности и ликвидност.

Велев даде за пример, че последните дни енергийните цени у нас са с 73% по-високи спрямо тези в Германия. „С търсене на конкретни мерки и решения проблемът няма да се реши – ще се реши за седмица, за месец, още от 2015 г. се занимаваме с този проблем“, припомни Велев. Затова е и настояването на АОБР да се смени енергийното ръководство на държавата с добросъвестно, което да работи в полза на бизнеса и домакинствата.

„В протестна готовност сме. Настояваме за оставки, защото по друг начин проблема не може да бъде решен“, категоричен бе Велев. Според него досега БЕХ умишлено е предлагал малки количества на високи цени. „Задачата на енергетиката на целия ЕС е да достави електроенергия на добра цена, надеждна и новото изискване е да бъде чиста тази енергия. Нашата енергия нито е на добра цена, нито е надеждна“, смята Велев.

Това, което можем да направим сега е да осигурим ликвидност на пазара, обясни и енергийният министър Андрей Живков след срещата с бизнеса. От Министерство на енергетиката са взели

дейността на ТЕЦ „Марица Изток 2“на ръчно управление .

В последните 2 седмици направихме всичко възможно и "ТЕЦ Марица изток 2" работи така, както в близките години не е работил. В момента работят 5 енергоблока от общо 8, като три от неработещите са в различни видове ремонти, обясни Живков. "Точно преди месец и половина също проведохме среща с тях – тогава темата беше дали да включваме „ТЕЦ Марица Изток 2“ на пазара или изобщо да не го включваме. Тогава изразиха мнение, че "ТЕЦ Марица изток 2 не трябва да се включи. Екипът ни се ангажира ТЕЦ-а да не остане с 1 млн. мегават часа, а при всяка възможна ситуация, която позволява пазарът, да може да дава ликвидност", посочи Живков.

Според министъра това "изкривяване" на пазара не са от скоро и се дължи на наследени проблеми, голяма част които са свързани с липсата на регулация на свободния пазар на електроенергия.

Според експерти по енергийни съоръжения ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще започне в близко бъдеще да изпитва проблеми от техническо естество. Блоковете на централата си имат проектен живот и той има определен брой спирания и пускания. Този брой обаче вече е превишен и това може да доведе до повреди в оборудването на блоковете. Това обаче е само една от причините ТЕЦ "Марица Изток 2" да не желае да работи на свободния пазар, дори когато цената е достатъчно висока, за да покрие себестойността си на разходите. Другата причина са квотите вредни емисии, които БЕХ трябва да купува при работата на централата.

След скандала с високите цени и КЕВР се задейства да проверява работата на свободния пазар. От комисията на доц. Иван Иванов ще проверяват дали липсата на предлагане на ток от ТЕЦ "Марица Изток 2" не е повлияло на повишаване на цените. Работна група на КЕВР започна предварително проучване за наличие на обосновано предположение за извършено нарушение и ще подготви доклад.

Изводите от докладите обаче няма да бъдат предоставени публично и само експертите на енергийната комисия ще имат достъп до тях. Така че докато хората ги удря скъпия ток, КЕВР ще продължи удобно да си седи на тъмно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във