Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът узря за участие в подготовката на кадри

Все по-задълбочаващите се проблеми пред бизнеса, свързани с липсата на квалифицирани кадри, започва да връща „нормалността“ в поведението на повечето от компаниите у нас. Години наред професионалното обучение и подобряването на квалификацията на работещите беше „пропускано“ като излишен харчлък. Очевидно вече дойде моментът, в който дори при създаването на нови  предприятия фирмите се изправят  пред сериозна заплаха да не могат да реализират плановете си именно поради липсата на сериозен кадрови потенциал.

Този факт явно е осъзнат в един от най-бързоразвиващите се индустриални центрове в страната - Тракия икономическа зона, която освен това от миналата година се нареди в топ три в Югоизточна Европа.  Затова като основен  фокус на политиката на община Пловдив и екипа на „Клъстер Тракия икономическа зона“ е да подпомогнат професионалното образование чрез дуалните обучения, където фирми и училища работят ръка за ръка в дадена специалност и ориентират прагматично професионалното образование, обяви  заместник-кметът Стефан Стоянов по време на среща на представители на бизнеса и висшите учебни заведения, които вече са си подали ръка.  

През тази година (учебната 2019/2020-а)  е предвидено дуалните паралелки да бъдат 17, а зад инициативата са застанали  40 компании.

На срещата, на която са присъствали  представители на водещите университети в града и някои от най-успешните компании в индустриалната зона, са били представени различни инициативи и проекти, съобщават от прес-центъра на „Тракия икономическа зона“.

Спасена Генчева, управител на Хайкад Инфотех, фирмата - инициатор за срещата, посочи, че заедно с Технически университет – София, филиал Пловдив, и компании от икономическата зона  до няколко месеца ще стартират лаборатория за обучение на инженер-конструктори с програмния продукт CATIA, които ще отговорят на нуждите на индустрията.

Целта на подобни инициативи и съвместни проекти между университетите и бизнеса е дуално обучение и подготовка на квалифицирани кадри във висшето образование. На срещата са присъствали и четирима представители , все  ръководни кадри на френската Дасо Системс /Dassault Systemes/, която е втората по големина софтуерна компания в Европа и чийто представител за България е екипа на Хайкад Инфотех. С продуктите на Dassault Systèmes се обучават 1.5 милиона студенти годишно в 15 000 инженерни учебни заведения по света.

Бизнесът и представителите на университетите са разисквали как да бъде изградена ефективна система за инженерно обучение и квалификация за определени дейности и превръщането на България от място, където са съсредоточени производствени компании във високотехнологични такива. Фирмите и образователните институции вече работят по осъвременяване на учебните планове и създаване на регионални центрове за инженерна квалификация.

Представители от ВМЗ – Сопот са споделили своя добър опит и по отношение на подкрепа на ученици от дуални паралелки, като им осигуряват база за практическо обучение. Всяка година подкрепят и студенти въз основа на изградена стажантска програма.

Проф. д-р Въльо Николов, директор на пловдивския филиал на Техническия университет  - София е представил успешната практика за дуално обучение на студенти, обучаващи се по инженерни специалности, които са специализирали в завод „Арсенал“.

Това няма да е единствената среща между всички участници в сегашната и сътрудничеството между университетите и компаниите ще продължи и занапред, обещават от „Тракия икономическа зона“.

Все пак не трябва да забравяме, че близо 40% от производството в областта е съсредоточено точно тук. А то заема и  40% от Брутния вътрешен продукт (БВП)  на страната, като делът на услугите е 28 на сто.

Статистиката сочи, че безработицата в града вече е нищожните 2%, а в целия регион е едва 4 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във