Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Бизнесът търси светлина в тунела

Годините си минават, а изходът от финансовата и икономическата криза така и не се вижда. Нищо че управляващите мощно манифестират, че най-лошото вече е преминало и предстои стабилизиране на доходите, та даже и ръст на фона на останалите държави от Европейския съюз. Бизнесът в България обаче не вярва на тези обещания и е по-скоро песимистичен за това, какво ще се случи през изборната 2013-а. Такава е нерадостната констатация от импровизираната анкета, която в. БАНКЕРЪ проведе с редица от шефовете на големи предприятия в страната. На всеки от тях зададохме един въпрос - Какви са очакванията ви за развитието на икономиката на страната и бранша, в който работите, през тази година?nbsp;


Снежина Казакова, управител на Ди Ейч Ел Експрес България ЕООД:

За 2013-а очаквам слаб ръст в сектора на международните куриерски услуги спрямо изминалата вече година. Наистина услугите, които предлагаме, вече са необходимост, а не лукс и куриерите са неразривно свързани с всекидневния бизнес. Все още обаче има немалко трудности, с които най-вече малките фирми в България се сблъскват. Най-голямата е междуфирмената задлъжнялост, която изправя много от тях на ръба на фалита. Ситуацията в световната икономика също не е особено оптимистична. Все пак не трябва да се забравя, че именно куриерските фирми са барометърът на всяка една икономика и отчитат и най-малките движения на пазара.


Людмил Лазаров, изпълнителен директор на таксиметровата компания ОК Супертранс:

Много ми е трудно да направя точна прогноза, тъй като бизнесът ни е много специфичен и в много голяма степен зависи от общината. Ако местната власт направи някакви нормативни ограничения в посока за насърчаване на лоялната конкуренция в нашия бранш, нещата може и да се подобрят. Иначе мога да ви кажа, че с всяка изминала година ситуацията става все по-лоша и бизнесът върви надолу. Разбира се, усещаме сериозно и влиянието на икономическата криза. Таксито е транспорт, който се използва предимно от туристи и от хора, които са решили да се отдадат на развлечения. Наблюденията ми са, че жителите, говоря конкретно за София, драстично намалиха излизанията си вечер. Туристите също намаляха, няма ги вече и сезонните работници... С две думи - потреблението се сви. Иначе за 2013-а нямаме намерение да променяме цените и се надявам показателите ни да останат поне на нивото от 2012 година.


Красимир Лалов - прокурист на транспортната фирма Акаунтънт и заместник-председател на Националното сдружение на българските превозвачи:

Навръх Нова година си пожелахме 2013-а да е поне като старата. И искрено се надявам положението да не стане по-лошо. Много ваши колеги звънят и ме питат как ще ни се отрази увеличеният акциз на дизела и дали ще увеличим цените за превозите? Е, няма да го направим. Далеч по-сериозният проблем за нас е друг. Липсата на политическа воля отрасълът ни да се изчисти, тъй като в момента сивият сектор в него е около 60 на сто. Сами можете да си представите колко е трудно на останалите 40% от фирмите, които работят по правилата, да оцеляват в тази ситуация. Ето по този въпрос трябва да се замисли държавата и ведомствата, които раздават лицензите на превозвачите. Защото нашата работа не е като да отвориш кафене на улицата.


Колкото до кризата - криза има и в Чехия, и в Полша, и в Германия... Но там има ясна визия кои отрасли на икономиката ще се развиват и как конкретно ще стане това. Смяната на дадено правителство нищо не означава, при положение че има заложени национални приоритети, които се изпълняват. Докато при нас нямаме основа, а се опитваме да градим тавански етаж. Това няма как да стане, нали? Очакваме поне да не срещнем влак в тунела, по който сме тръгнали.


Пламен Матеев, управител на ЦАПК Прогрес:

Смятам, че през тази година режимът за кредитиране на бизнеса от страна на банките значително ще се подобри спрямо това, което беше през 2012-а. Освен това съм готов да се обзаложа едно към 100 с всеки, който пожелае, че ще продължи и започналата вече структурна оптимизация на големите международни фирми. Което неминуемо ще се усети и в България. Специално софтуерните компании ще обърнат много голямо внимание на развиващите се пазари. Ще заложат на евтините виртуални приложения, които не струват например 600 долара, а 60 долара и почти всеки може да си позволи да ги купи. Именно в развиващите се пазари през 2013-а ще се налеят страшно много пари - а не както досега в мащабни маркетингови кампании за рекламиране на скъпоструващи и труднопродаваеми софтуерни продукти.


Димитър Луканов, изпълнителен директор на Арома АД:

Нищо по-различно не очаквам да се случи през тази година в сравнение с миналата. Няма дори мъничка светлина в дъното на тунела. Трудностите са достатъчно много, а липсват каквито и да е индикации, че нещата ще се подобрят. Суровините поскъпват, разходите се увеличават, а в същото време активността на потребителите е много ниска и ще остане такава, което пък не ни позволява да повишаваме цените. Не вярвам и че държавата ще предприеме някакви мерки, за да подпомогне бизнеса. Общо взето, четвърта поредна година сме в едно и също положение, дори сега половината държави от еврозоната отново са в рецесия. Но мисля, че тези, които оцеляха, вече са се приспособили към реалностите и ще се справят.


Тодор Костов, регионален мениджър на Холсим България:

Какво мога да ви кажа за 2013-а ли? Ами в нашия сектор - производството на цимент, не очаквам нищо по-различно от вече отминалата година. Ситуацията на пазара е такава, че буквално се движим около нулата. Нямам никакви причини за оптимизъм. Ние пряко зависим от имотния пазар и строителството, а там, за наше съжаление, все още не виждаме абсолютно никакво раздвижване. За съживяване и дума не може да става.


Андрей Евтимов, изпълнителен директор на Доверие Брико, собственик на магазините Мосю Бриколаж:

Мисля, че 2013-а ще е малко по-добра от миналата година. Пазарът на стоки за дома вече се стабилизира и не смятам, че резултатите могат да се влошат. Разбира се, не очаквам и голям ръст. Около един-два процента е напълно постижимо. Няма какво да се оплакваме и да се оправдаваме с кризата. Нещата вече са в наши ръце и трябва да се стегнем и да работим. Притесняват ме обаче предстоящите избори, които могат да доведат до промени за бизнеса както в положителна, така и в отрицателна посока. Вярно че засега всички партии твърдят, че ще се борят с основния проблем - безработицата, но съвсем друго е да видим какви ще са реалните действия. Защото, когато хората имат работа, увеличават потреблението си, съответно и бизнесът се развива.

Петър Василев, маркетинг мениджър, мебелни магазини Aiko:

През 2012 г. пазарът на мебели постепенно започна да възстановява обема на продажбите си отпреди кризата. Това се дължеше както на готовността на търговците да предлагат допълнителни безплатни услуги, с които да привличат вниманието на клиентите, така и на привикването на потребителите да пазаруват в условията на свити семейни бюджети. Очаквамe тази тенденция да продължи и през 2013-а. Конкретно за Aiko, ще продължим да работим по осъществяване на инвестиционната ни програма. Тя предвижда да вложим 117 млн. лв. в откриването на три нови мебелни магазина до края на 2016-а в София, Варна и Пловдив. Същевременно ще продължим да развиваме настоящата си магазинна мрежа. Надявам се, че в края на годината ще можем да се поздравим с добри продажби и все повече лоялни клиенти.


Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България:

Visa отбеляза ръст на всички свои ключови бизнес показатели през миналата година, което е знак за постоянно нарастващата популярност на безналичните плащания у нас. Хората оценяват предимствата на картите и се възползват от тях. Вярвам, че това се дължи и на иновативните услуги, например безконтактните плащания, с които Visa се стреми да улеснява всекидневието им. Очаквам през 2013-а тази тенценция да продължи. Все повече хора в България ще използват картите си за разплащания в онлайн или в реалните магазини. Броят на малките търговци, които приемат карти, ще се увеличава. Големите вериги ще насърчават безналичните плащания в обектите си, като се възползват от предимствата им спрямо кеша. За да откликнем на нарастващите им изисквания, през 2013-а ще предложим допълнителни услуги. Надявам се тази година да бъдат направени и допълнителни стъпки за въвеждане на електронното правителство, което да насърчи безналичните плащания към публичния сектор и да допринесе за справяне със сивата икономика.


Иван Иванов, изпълнителен директор на LG Electronics за България:

Очаквам ръст на икономиката от над 2 процента. Той ще последва от стабилната макрооснова и от инвестициите на големи международни компании и венчър инвестори (фондове и регионални или местни играчи). Те дълго време изчакваха с решенията си за инвестиции и вярвам, че вече ще преминат към осъществяването им. Силен стимул ще бъде и интензивното вливане на европейските фондове като реален ресурс в икономиката - предимно в общините, регионалната инфраструктура и големите и средните предприятия.


Конкретно при потребителската електроника смятам, че ръстът ще е в рамките на 10-12%, основно благодарение на продажбите на телевизори, смартфони и таблети. Пазарът е далеч от най-ниската си точка и няма основания за песимизъм. Дигитализацията на телевизионния сигнал, за която вече започна да се говори, има потенциал да генерира допълнителен ръст от 3 до 5 процента.


Валентин Карабашев, изпълнителен директор на Булленд Инвестмънт и Сентинел Асет Мениджмънт АД:

Според мен през тази година общият ръст на икономиката в страната ще е съвсем минимален - от 0.1 до 1 на сто. Това, разбира се, е крайно недостатъчно и не можем да очакваме особена промяна на сегашната ситуация у нас. Още повече че не мога да не направя и една доста негативна прогноза, която на практика си е съвсем актуална констатация от последните години - интерес от чуждестранни инвеститори няма и едва ли през 2013-а той ще се появи. Все още у нас прекалено бавно и, меко казано, недостатъчно мащабно върви реформирането на повечето публични сектори, а това е повече от наложително.


По отношение на борсата и там не очаквам някакво особено развитие. Според мен тя ще продължава да е в същото заспало състояние, което наблюдаваме отдавна.


Що се отнася за сектора, в който аз работя обаче, той е един от добрите изключения. Интересът към земеделските земи продължава да нараства с всяка изминала година. Според анализите ни тази тенденция със сигурност ще продължи, а оттам очакваме сериозен ръст на сделките. Което пък от своя страна ще повиши цената на земята. Комасацията на големи терени е бавна и сложна процедура, която отнема години, но не можем да не отчетем засиления интерес на хората, обработвали огромни площи като арендатори, да пристъпят към тяхното изкупуване. Смятам, че земеделието у нас тепърва ще се развива и темповете при него ще изпреварят доста други отрасли в икономиката. За този интерес индиректен, но далеч не маловажен стимул са средствата, които производителите получават от европейските земеделски субсидии. А те ще се увеличават през следващия програмен период - 2014-2020-а, така че интересът особено към земеделската земя със сигурност ще расте.


Николай Вълканов, председател на съвета на директорите на Минстрой холдингАД:

Ако трябва да обобщя прогнозата си за 2013-а, смятам, че можем да очакваме една доста добра за икономиката ни година. И макар че в бюджета е заложен ръст от едва 1.8%, по мое мнение той е занижен и не без основание можем да разчитаме на не по-малко от 2-3%, а може би и повече. Основанията ми за този оптимизъм, както вие журналистите го наричате, са относително добрата ни законодателна рамка, ниските данъци, достатъчният обем средства в банките, които могат да кредитират всеки добър проект и всяка доказала се компания, работеща на чисто. Да не говорим пък за потока от европейски средства, които са на прага ни и стига да сме достатъчно коректни, амбицирани и подготвени, можем да усвоим много сериозно финансиране по купища програми и във всички сфери на икономиката. Ако си свършим добре работата, със сигурност няма да имаме причина да се оплакваме.


Що се отнася до сектора, в който работи Минстрой холдинг, категорично смятам, че общият ръст ще е между 5 и 25 на сто. А конкретно в нашите предприятия и с организацията, която сме направили, мисля, че сме в състояние да надхвърлим дори 25-те процента. Крайно време е да престанем да мрънкаме, да се оплакваме, да очакваме някой да ни свърши работата, да търсим виновните навсякъде другаде, но винаги извън нас самите, а да започнем здраво да работим. Тогава и успехите няма как да ни отминат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във