Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът търси работници с нов проект

 Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ ще търси хора за сектори на икономиката, в които има хроничен дефицит на специалисти. Това съобщи пред журналисти днес Васил Велев, председател на Управителния съвет на асоциацията.

В предприятията няма достатъчно машинни и електро инженери. Търсят се още стругари, заварчици, оператори на машини и професионални шофьори. Отдавна се знае, че в страната няма достатъчно лекари, медицински сестри, лаборанти и дори санитари, посочиха от АИКБ.

Велев посочи, че обявените работни места средногодишно са два пъти повече от регистрираните безработни с квалификация. Това са част от причините подобен проект да се реализира, като избраните сектори са структуроопределящи за българската икономика. „Мехатрониката дава най-голям дял от нашия износ – 19%, а над 50 % от БВП се формира чрез износа, каза Васил Велев. „Недостигът в този бранш се оценява на над 17 000 души“, допълни той. Сходна е ситуацията и в здравеопазването, където недостигът на лекари е над 5 000, а на медицински сестри над 11 000.

В АИКБ работят да върнат добрия имидж на дефицитните професии. Те обмислят да организират посещение на деца, още в пети и шести клас в предприятията, както и създаването на кръжоци по технически дисциплини.

На мястото на напускащите България експерти АИКБ предлага фирмите да наемат работници от чужбина - най-вече от Украйна и Молдова.

По проекта работят общо 70 експерта. Асоциирани партньори на АИКБ са МТСП, Агенция по заетостта и Националната агенция за професионално образование и обучение, 5 браншови работодателски организации – колективни членове на АИКБ и 8 синдикални федерации на работещите в пилотните сектори, които са членове на КТ „Подкрепа“ и КНСБ.

Продължителността на проекта е 24 месеца, а отпуснатата безвъзмездна финансова помощ в размер на 2 324 300.00 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във