Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът търси малките индустриални зони

"Индустриална зона Кърджали" е в непосредствена близост до града и е разположена до жп мрежа и до пътя Русе - Маказа.

България ще има устойчив икономически ръст през следващите години, прогнозират управляващите. Растежът в България за 2017 г. бе 3.8%, а очакванията са за  2018-а  да бъдат отчетени  3.7 на сто. Амбицията на Министерството на икономиката е да надскочим този индикатор, отбелязва заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Икономическият растеж у нас продължава да се движи под влиянието на  потреблението, на износа и инвестициите, но все по-голям е акцентът  върху привличането на вложения от български и чуждестранни компании. Според последните предварителни данни на БНБ (от февруари) през миналата година преките чуждестранни инвестиции в България са достигнали стойността от 1.533 млрд. евро, което е увеличение с над 10% спрямо 2017-а. Именно тези вложения в структурата на БВП ще имат вече все по-ключово значение, а прогнозата ни за тях  е за ръст от 9.5% през тази година, отбелязва Лъчезар Борисов.

Числата подкрепят тези амбиции. Инвестиционни проекти за над 800 млн. лв. са били сертифицирани през миналата година от Българската агенция за инвестиции. Част от тях вече са в ход, а други ще стартират през 2019 г., като с реализирането им общият брой на разкритите нови работни места ще надхвърли 2500. Някои от най-добре развиващите се сектори на българската икономика са информационни и комуникационни технологии, автомобилостроене и машиностроене, хранителна промишленост и други.

Терените на "Национална компания Индустриални зони" (НКИЗ) в Бургас са пред изчерпване и компанията в момента работи по разширяването на зоната. Последната инвестиция в "Индустриален и логистичен парк - Бургас" е на "Сигматек", която прави  компоненти за самолетни двигатели. Освен че ще ги ремонтират и рециклират, те ще изградят и научноизследователски център. "А това е много ценно, защото все повече компании предвиждат развойна дейност в България", отбелязва изпълнителният директор на държавната компания Антоанета Барес.

Териториите в индустриалните зони все повече се  запълват. Пример за това е Бургас. Там терените са почти изчерпани на 90 процента. В момента се работи по втория етап от разширяването на територията с нови общински терени. Като стратегически партньор на инвеститорите в България  НКЗИ предлага индустриални зони с изградена инфраструктура и стратегическа локация, както и подкрепа на всеки етап от разработването на проектите им.

Няколко други индустриални зони - извън утвърдените вече: "Икономическа зона София - Божурище", "Индустриален и логистичен парк - Бургас", "Индустриална зона Видин", "Свободна зона Русе", "Индустриална зона Свиленград" и "Транзитна търговска зона - Варна", също привличат  интереса на различни инвеститори. Те са в по-малки населени места и са в процес на развитие - в Карлово, Телиш (Плевенско), в Суворово (Варна - Запад), Кърджали и Стара Загора (съвместно с Община Стара Загора). Всички те са със стратегическо местоположение и се намират в райони с квалифицирана работна ръка и са с възможности за разширяване при поява на по-голям интерес. Общото между тях е това, че те са със смесено общинско-държавно участие.

Проектът "Индустриална зона Загоре" е съвместен на НКИЗ и община Стара Загора, като от декември миналата година всеки от акционерите притежава по 50% от капитала в дружеството. В момента се правят предпроектни проучвания. Предстои изграждането на вътрешна инфраструктура. Теренът разполага с добри транспортни връзки, с електричество, газификациран е, има водоснабдяване и канализация. Зоната се намира на пътя Стара Загора - Бургас и е на 10 км от магистрала "Тракия". А пет български фирми вече са проявили интерес към нея.

Друг нов проект е този за развитие на индустриалната зона в Кърджали. От март 2018-а тя притежава терена на бившото летище, който граничи с индустриален център - в непосредствена близост до град Кърджали. Зоната е разположена до жп мрежа и до националния път Русе - Маказа. Предимството на област Кърджали е, че това е регионът с най-младото население в България, а това определено е предимство от гледна точка на  привличането на работна ръка. Тук  се наблюдава интерес от турски, китайски и други инвеститори.

В индустриалната зона в Телиш (община Червен бряг) вече има заявен интерес от първи инвеститор, с когото е сключен предварителен договор. Става дума за австрийска компания, която произвежда метално оборудване за заводи за сепариране на отпадъци. С оглед на това се модернизира част от съществуващата инфраструктура. Идеята е на територията на бившото военно поделение да се развива перспективен проект, свързан с  големи инвестиционни проекти. Още повече  че е в непосредствена близост до главен път София - Варна, а също на пътя София - Русе, граничи с жп гара и е на 35 км от областния център Плевен

Антоанета Барес определя 2018 г. като най-успешната досега. Само запитванията за всички индустриални зони в страната са били около двеста. Общите инвестициите с договор или в преговори са за над 820 млн. лв.,  открити са над 3000 работни места. Към индустриалните зони на НКИЗ има интерес най-вече от европейски компании, но има запитвания и от фирми от Азия.

<!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във