Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът създава Консултативен съвет по киберсигурност

В съвременния свят на динамично технологично развитие и интензивно внедряване на иновации, компаниите все по-често срещат предизвикателство в това да защитят най-важното си притежание, а именно информацията. Днес над 10000 кибератаки на всеки час се случват в световен мащаб. Успешната стратегия за киберсигурност трябва непрекъснато да се развива, за да върви в крак с променящите се стратегии и технологии, използвани от хакерите.

По тази причина бизнесът създава Консултативен съвет по киберсигурност към Българската стопанска камара. На заседание през седмицата съветът беше одобрен от управителния съвет на Камарата. Новото звено ще помага на бизнеса, като ще изготвя становища и анализи, ще прави предложения за нормативни промени и ще консултира членовете на Камарата по въпросите на киберсигурността, а членовете на Съвета ще представляват БСК в работни групи и консултативни органи към държавни институции. Координатор на Съвета ще бъде Ясен Танев – председател на управителния съвет на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер. В състава на Съвета са поканени за участие експерти от членуващи в БСК фирми и организации.

За да се отговори на предизвикателствата във виртуална среда се изискват многостранни усилия и познания. Друго предизвикателство е непрекъснато нарастващата сложност на киберзаплахите и нуждите за сигурност на всяка организация.

Още през юли 2016 г. Министерският съвет прие Национална стратегия за киберсигурност „Кибер устойчива България 2020”. Стратегията предвижда създаване на киберразузнаване, специализиран "киберрезерв" в армията, както и център за борба с киберпрестъпността и аналог на спешния тел. 112, на който да се подават сигнали за престъпления в интернет. 

Вицепремиерът Марияна Николова, която оглавява Националния съвет по киберсигурност, нееднократно заяви, че наказанията за киберрекет са много занижени и законът трябва да бъде променен. Николова обяви, че вече е сформирана междуведомствена група в Министерството на правосъдието по отношение на кибер рекета. „След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грози санкция от най-високо ниво. Той може да получи и доживотна забрана да посещава страни членки на ЕС”, добави тя.

Бизнесът в България прояви специален интерес по темата след като през лятото личните данни на близо 4 млн. души изтекоха от Националната агенция по приходите. Този случай бе отразен и от американският вестник "Ню Йорк таймс",  който обяви, че няколко американски служители, които отблизо следят действията на Русия, твърдят, че атаката носи почерка на руското военно разузнаване ГРУ и че целта е кампания за финансов и политически натиск върху ключови фигури в българското правителство. Но американските шпионски служби все още не са установили окончателно кой стои зад нападението. 

"Макар да е ентусиазиран член на НАТО, България има слаба и пропусклива киберзащита - вероятно най-слабата в алианса. (В България) е широко разпространена значителна киберкриминална дейност, включително спонсорирана от руската държава. Всяка защита е толкова силна, колкото е силна най-слабата й брънка и има опасения, че може да се стигне до информация за инфраструктурата на НАТО по време на учения и разполагане на сили на алианса в България", казва бившият военен командир от НАТО адмирал Джеймс Ставридис.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във