Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът скочи срещу увеличението на заплатите в държавната администрация

Асоциацията на индустриалния капитал и Българската стопанска камара са против предложеното от правителството увеличение на заплатите в държавната администрация. Българската търговско-промишлена палата също излезе с остра позиция по повод идеята на кабинета за 30% увеличение в 28 администрации. 

"Този дефицит ще се покрива с дългове, със заеми, които ще плащат отново тези, които пълнят Бюджета - заетите в икономиката, където заплатите не само, че не са увеличени, а са намалени. Тоест остава усещането за една несправедливост", заяви председателят на АИКБ Васил Велев, цитиран от БНР. 

Българската търговско-промишлена определи увеличението на заплатите на служителите в държавната администрация като "пир по време на чума".

"За всички е ясно, че управляващата коалиция „прави необходимото“, за да спечели повече гласове на предстоящите избори, но натоварването на бюджета с допълнителни разходи , в това число и за неправомерното увеличение на заплатите на служителите в раздутата държавна администрация без наличие на електронно правителство, без съкращение на административния апарат и очевидно без оценка на въздействието и поставяне в опасност на целия бюджет на държавата в условия на преустановен ръст на българската икономика, на закриване на предприятия, фалиране на фирми и свиване на международните пазари поради кризата и протекционистични политики, може да се определи като пир по време на чума", заявява БТПП в своя позиция.

Несъгласие с плановете на правителството има и от страна на синдикатите. От КТ "Подкрепа" възразиха с аргумента на властта, че се увеличават заплатите на служители, които са на първа линия в борбата с пандемията и в структури, където с години не е имало актуализация.

"Има драстични случаи, например Агенцията за социално подпомагане, на която особено сега, в тази коронакриза, ѝ се възлагат всякакви задачи. Същото е и в Агенцията за безопасност на храните. Не по-различни са нещата и в Главна инспекция по труда и надявам се за добавяне на Агенцията по вписвания", обясни ръководителят на "Подкрепа" Димитър Манолов. 

Ако кабинетът одобри измененията на съответното постановление, 30-процентово увеличение може да влезе в сила от 1 септември. В проекта е записано, че "в срок до 31 август 2020 г. ръководителят на административната структура може еднократно да определи нови размери на индивидуалните основни месечни заплати".

Facebook logo
Бъдете с нас и във