Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът си партнира с общините за развитие на производство

"Шпинер България" ООД, е подготвила 10 млн. лв. за инвестиции

Инвестициите в производството са много по-ценни за икономиката ни, тъй като те осигуряват заетост,  приходи и повече данъци в бюджета. България предлага добра база за разширение на бизнеса у нас, особено в индустриалните зони, където условията позволяват бързо да се започне  дейност.

На Община Куклен, област Пловдив, ще се отпуснат средства за изграждане на елементи на общинската инфраструктура, в местност "Капсида", до границите на имота, съобщиха от Министерството на икономиката. А финансирането ще е от неговия бюджет.

В имота ще се изпълнява сертифицирания по Закона за насърчаване на инвестициите проект на "Шпинер България" ООД - "Проект на зелено на Шпинер за производствена база за ЦПУ металообработващи машини". Изборът е паднал върху България  поради икономическата стабилност на страната и удобната локация от логистична гледна точка, обясниха от компанията. За осъществяването на проекта  инвеститорът е заявил ползването на насърчителни мерки по ЗНИ  като съкратени срокове за административно обслужване, както и индивидуално административно обслужване, необходимо за осъществяване на бизнес плана.

Инфраструктурата ще бъде собственост на Община Куклен и ще се ползва от всички предприятия в "Промишлено-търговска зона Куклен", техните служители, доставчици и клиенти. Изграждането на новата инфраструктура ще подпомогне пътното движение, обслужвайки вече съществуващите предприятия в индустриалната зона, както и новите инвеститори. Прогнозите са с подобряването на инфраструктурната обезпеченост на зоната да я направи по-привлекателна за нови инвестиции и да спомогне за благоприятното развитие на целия регион.  

В "Промишлено-търговска зона Куклен", която е част от "Тракия икономическа зона", има различни фирми от областите металургия, машиностроене, химическа промишленост, автомобилостроене, логистика. Тук развива дейност една от най-значимите компании у нас - "КЦМ" АД. Проекти в зона "Куклен" имат още "Агрия - България", Завод за горещо поцинковане на "Юпитер 05", немската Mecalit, турската "Техно Акташ", "Вили Елебе Аутомотив", турската "одело Фарба".

Турско-германската фирма, регистрирана в Пловдив -  "Шпинер България" ООД, е подготвила 10 млн. лв. за придобиване на нови дълготрайни материални и нематериални активи, а в  новото предприятие ще бъдат назначени 100 нови служители. Проектът предвижда строителство и оборудване на сграда за производство на машини с цифрово-програмно управление - металообработващи машини, върху собствен терен. Продукцията е предназначена както за българския пазар, така и за износ за Германия, Турция, Близкия изток, Южна и Северна Америка.

Проектът на "Шпинер България" е един от седемнадесетте, насочени  във високотехнологични производства и услуги, които бяха сертифицирани през 2018-а. По тях в страната ни ще влязат 482.27 млн. лв. и се предвижда да бъдат разкрити 1968 нови работни места през тази година. "Това е поредната инвестиция, която е доказателство за това, че България е все по-атрактивна инвестиционна дестинация", отбеляза икономическият министър Емил Караниколов. "Шпинер България" ООД е специализирано в производство на машини с цифрово-програмно управление (ЦПУ). Собственици в нея с 50% дял са Avcı CNC Makine Pazarlama AŞ (Турция) и Spinner Werkzeugmaschinenfabrik GmbH (Германия), компания, която произвежда ултрапрецизни CNC (Computer Numerical Control) стругове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във