Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът си иска надплатените суми за природен газ

Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която влизат Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците, настоява час по-скоро да бъдат възстановени надплатените суми за природен газ от индустриални потребители, които са клиенти на "Булгаргаз".

Работодателите се обърнаха с писмо към енергийния министър Теменужка Петкова във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Според тях в настоящата ситуация на извънредно положение и риск за срив в икономиката е изключително важно индустриалците да получат обратно надплатените суми. 

Те "трябва да се възстановят за целия период на предоговорени условия между "Булгаргаз" и "Газпром". Както знаете, този период е от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 година. Очакваме Вашето пълно съдействие на "Булгаргаз" ЕАД за реимбурсиране на индустрията, в т.ч. и за първо тримесечие на 2020 г., когато индустрията закупуваше природен газ от "Булгаргаз" по цени „приравнени“ на регулираната цена. В този момент разчитаме на тези средства и не очакваме за първо тримесечие на 2020 г. да бъдем адресати на „юридически казуси“. Както знаете, с промените в Закона за енергетиката през 2019 г. индустрията беше извадена на свободен пазар и не фигурира в списъка на дружествата, които след 1.01.2020 г. закупуват природен газ по регулирани цени, утвърдени от КЕВР. В същото време имахме заявени още през март 2019 г. обвързващи количества за доставка от "Булгаргаз" през 2020 г. с клауза „взимаш или плащаш“", обясняват работодателите. 

Междувременно Теменужка Петкова обяви, че следващия месец потребителите ще получат по-ниска сметка за парно или при изравнителнатата в края на сезона.

До края на седмицата трябва да е готово дългоочакваното изменение на Закона за енергетиката..

Срокът за плащане на електроенергията беше удължен двойно - до 20 дни, а, ако се наложи, със заповед на енергийния министър той може да се удължи още. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във