Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът ще получи компенсации без таван за цената на тока

Премиерът Кирил Петков, вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и енергийният министър Александър Николов са на среща с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет. Обсъжда се схемата за компенсации за месец май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката.

Правителството предлага следните мерки:

1. Краткосрочни мерки – компенсации за високите цени на електроенергия за месец май - 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв. Без таван. По текущи данни от БНБ това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв./МВтч, което е над изплащаните до момента суми.

2. Краткосрочни мерки за цените на природния газ – правителството е подсигурило необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за месец май, е с 14.3% по-висока от април. С оглед на това кабинетът ще приложи пълния размер на компенсацията от април плюс 100% от повишението на цената през май. Тоест цената, както за българските граждани, така и за бизнеса, май спрямо април ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

3. Дългосрочни мерки чрез законодателни предложения - автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на електроенергия - законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ - изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под "Български Енергиен Холдинг", както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.

При необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във