Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът ще настоява пред Янев мярката 60/40 да стане 100/75

Според председателя на АИКБ Васил Велев в началото на следващата седмица е абсолютно задължително да се свика среща с правителството.

Бизнесът и синдикатите предлагат дизайнът на мярката 60/40 трябва да се промени.  Според председателя на АИКБ Васил Велев в началото на следващата седмица е абсолютно задължително да се свика среща с правителството.

"Мярката 60/40 да стане 100/75. Това е постижимо с промяна на трите текста в постановлението", предложи Велев в ефира на БНТ.

Предложението бе подкрепено и от президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който заяви: "Абсолютно сигурно е, че дизайнът трябва да се промени и това сме го говорили в рамките на една година. Ние сме направили изчисления и съм съгласен, че трябва да се направят корекции. Когато ни поканят, ще сложим предложенията на масата. Проблемът не е толкова, че няма пари, а механизмът на бюджета на тяхното използване. Предприятията трябва да бъдат подкрепяни по различен принцип. Пенсионерите също".

Според Иван Нейков в такава криза и работодателите, и работниците са в една лодка. Големият проблем е във философията на мерките досега, а "те бяха в един калъп да вкараме всички".

"Проблемите не са еднакви. Сега трябва да се стигне до всеки бранш, а това иска повече усилия, разнообразяване на мерките", каза още Нейков.

На 5 май правителството одобри допълнителен трансфер от 117.1 млн. лв. по бюджета на Националния осигурителен институт. Средствата ще се използват за изплащане на компенсации за запазване на работните места в засегнатите от пандемията от коронавирус икономически сектори по мярката 60 на 40. Чрез отпускането на допълнителния финансов ресурс над 100 000 работници и служители ще запазят своята заетост. 

Допълнителните средства ще бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет.

Лидерите на синдикалните и работодателските организации са започнали поредица от неофициални срещи със служебните министри на труда, на финансите и на икономиката. На тях се обсъждат проблеми, свързани с финансирането на мярката "60/40", както и на останалите антикризисни мерки за запазване на заетостта. Обсъдено е и осигуряването на добавката от 50 лева за пенсионерите в бъдеще.

Притесненията на социалните партньори са, че мерките за запазване на заетостта не са гарантирани финансово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във