Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Бизнесът се стабилизира, разкрива повече нови работни места

Бизнесът започва да укрепва и сам да разкрива нови работни места без помощта на държавата. Това обяви на пресконференция директорът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов, цитирайки тенденцията на трудовия пазар през февруари. По думите му през миналия месец броят на новооткритите работни места в реалната икономика се увеличава, което означава, че бизнесът започва да се оттърсва от кризата.

В сравнение със същия месец на миналата година броят на заявените свободни места нараства с 1 722. Най-голям ръст има в преработващата промишленост – с над 1100 места, в хотелиерството и ресторантьорството - с почти 390 места, в недвижимите имоти - с 370 места и в търговията - с над 260 места.

Раздвижването на трудовия пазар се дължи и на предстоящия летен сезон, през който се наемат сезонни работници по българските курорти и в строителството. На практика обявените през февруари тази година места са с 500 повече в сравнение със същия месец на 2013-а и над три пъти в сравнение с януари 2014 година, обяви Асен Ангелов. По думите ми в Бюрата по труда вече има обявени над 1400 сезонни работни места.

В същото време безработицата запазва нивата си, като други години, въпреки зимния сезон, при който по начало тя е по-голяма. За февруари безработицата е 12.2% и с 0.2% повече в сравнение със същия период на миналата година. Според шефа на Агенцията по заетостта тези данни са обнадеждаващи и говорят за стабилизиране на бизнеса.

Иначе през тази година агенцията отпуска по-малко средства с около 30 хил. лева за субсидирани работни места. Идеята е с парите да бъдат открити 6 хил. места, които ще се финансират чрез Националния план за действие по заетостта и оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Схемите ще осигуряват заетост и заплащане за период от шест месеца с ангажимент на работодателя да осигури още шест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във