Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът се среща с Радев заради тока, нови критики за мораториума

Работодателските организации ще се срещнат с президента Румен Радев. Поводът е високата цена на тока за индустрията.

Преди дни те призоваха да бъде свикан и Консултативен съвет за национална сигурност заради сметките, които плащат. Работодателите не са доволни и от въведения таван на финансовата помощ. 

Властта отново бе разкритикува и за въведения мораториум върху цените на тока  за битовите потребители.

"Мораториумът върху цените на тока не е добро решение. Фиксирани цени на основните стоки сме виждали и знаем какъв е резултатът – няма ги в магазините. Купуват се на черния пазар на тройни и четворни цени”, коментира евродепутатът от ДБ Радан Кънев.

„Опозицията внесе едно остро популистко решение, а управляващите партии леко се парализираха и се принудиха да го приемат, защото по някакъв начин гарантира оцеляването на българските домакинства. Трябваше да се вземе парламентарна почивка, да се реши каква е стратегията на коалицията и да се вземе решение, което да постигне същия резултат, но не е необходимо да се вземе по този дърварски соц. начин”, каза пред NOVA Кънев.

Според него за компенсация на потребителите трябваше да бъдат използвани приходите от въглеродни емисии 

"В момента държавата реализира тройни приходи от въглеродни емисии спрямо заложените в бюджета. Това са средствата, които трябва да бъдат използвани като буфер, като компенсация на тези доста спекулативни цени на тока”, обясни евродепутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във