Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът се оплака на Бойко Борисов, че токът на свободния пазар е поскъпнал

Ръководството на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ в писмо до премиера Бойко Борисов настоява да бъдат предприети мерки заради наблюдаваното според асоциацията вече месеци наред неаргументирано повишаване на цената на електроенергията в страната.

От асоциацията твърдят, че  през последните дни цените на ел.енергията, търгувана на свободния пазар, буквално са се взривили и достигат нива от 250 - 275 лева за мегават час, което е  ръст от 350 процента спрямо тези от август месец.  Бизнесът настоява пред премиера Борисов да се предприемат навременни и енергични и конкретни действия за овладяване на сигуацията, която водела до преустановяване на работата на енергоинтензивни производствени мощности.

"В действителност резултатите след август 2018 г. не само че показват значителен ръст над прогнозираното, но през последните седмици и дни цените на електроенергията за свободен пазар у нас буквално се взривиха, за да достигнат абсурдните нива от 250-275 лв./MWh. Ръст от над 350% е всичко друго, но не и нормален! Твърдения на ресорни управляващи сектора, че това е само резултат от пазара, са или съзнателно изричани неистини, или напълно недопустима некомпетентност! Цените, на които сме свидетели, са резултат и на системна безотговорност по отношение ресорни ангажименти и нихилизъм спрямо индустриалните енергопотребители - без претенции за изчерпателност, като се започне от недалновидно управление на държавната енергетика в частта добив и производство, мине се през непрозрачни интереси при резервиране на мощности и се стигне до елементарното „хитруване“ за компенсиране на високи цени за емисионни квоти, изземвайки ресурс от крайните индустриални потребители, чрез манипулирано ограничено предлагане на електроенергия. Впрочем, въпрос само на време е високите крайни цени на електроенергия да се прехвърлят и към битовите абонати през регулираната цена", се казва в писмото.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във