Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът се оплака, че държавата пречи на превоза и търговията с отпадъци

Българската стопанска камара изпрати писмо до премиера Бойко Борисов е ресорните министри, че бизнесът среща значителни затруднения при трансграничен превоз на отпадъци от и за България и по-конкретно при превози, за които е необходимо издаване на нотификация от Министерство на околната среда и водите.

 От началото на 2020 г. са подадени множество заявления за нотификации за трансграничен превоз на отпадъци. Повече от 10 месеца такива или не се издават, или се издават с няколко месечно закъснение, като липсва информация за законовите основания, поради които предвидената процедура не е доведена до край.

"Считаме, че процедурата по разглеждане на заявленията за трансграничен превоз на отпадъци и по издаване на съответните нотификации е изключително тромава и неработеща. На практика тази процедура не съдейства на стопанските субекти да осъществяват своята дейност, а напротив, затруднява ги и създава реални предпоставки за блокиране на цялостната дейност.", се казва в писмото.

Браншовите организации подчертават, че че отпадъците, предмет на тези превози, представляват основна суровина за стопанските субекти ангажирани с тяхното преработване и рециклиране. Заради създадените пречки от страна на властите, компаниите  търпят все повече загуби. 

"Нашите членове са водещи български компании, чиято цел е да развиват бизнес в съответствие с националното и европейското законодателство. Но те категорично се противопоставят на въвеждането на практически недомислени и законово необосновани текстове, резултатът от които е генериране на ненужна документация в невъзможни за изпълнение срокове. Подобно отношение може да се квалифицира като административен произвол", уточниха от Стопанската камара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във