Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът се обяви против оставката на Валери Симеонов

Вицепремиерът Валери Симеонов и депутатите от партията му НФСБ ще гласуват против промените в данъчното законодателство, с които от догодина се повишава максималният осигурителен доход. Това съобщи самият Симеонов след среща с представителите на националните работодателски организации в Министерския съвет. Също така се е стигнало до обща позиция, че не трябва работодателите да плащат първите три дни от болничния на даден служител. По думите му тази мярка е била приета през 2008 г. в условията на световна финансова криза и трябва да бъде отменена. 

Симеонов заяви, че заедно с организациите са против въвеждането на квоти, които задължават бизнеса да назначава хора с увреждания в предприятия до 50 работни места. "Към момента в България има остър недостиг на работна ръка. Работодател винаги би назначил инвалид, стига да му върши работа. Но в тези текстове има открит популизъм. Санкциите в Закона за хората с уврежданията са 30% от минималната работна заплата. Това е един скрит данък. Истината е, че всеки който има нужда от работна ръка назначава и инвалиди, и всякакви, само за да си осигури съответната дейност", посочи вицепремиерът. 

Представителите на работодателските организации се обявиха против оставката на Валери Симеонов. 

"По всички теми стигнахме до съгласие с вицепремиера Симеонов. И това не е случайно, защото той идва от бизнеса, създава един успешен бизнес. Той най-лесно може да разбере какви са проблемите на българския работодател", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. По думите му в последната година бизнесът имал много добър диалог с Валери Симеонов.

"И от други министри сме получавали разбиране, но сега постигаме резултати. Всички политици говорят с умиление за микро бизнеса. Е, така ли му помагаме - с въвеждане на данък инвалид или като увеличаваме осигурителната тежест? Надявам се чрез вицепремиера да бъдем чути и от премиера на България, и от всички депутати. И до такива увеличения да не се стига. Синдикатите са вредни за България, защото те не създават БВП. Уличният натиск и тези социални протести няма да ни доведат до добро. Ние искаме да има стабилност, защото изборите временните правителства не са нещо, добро за българския бизнес", коментира още Кирил Домусчиев. 

Бизнес организациите отчетоха поисканата оставка като нелегитимна и извънпарламентарна. "Видяхме три абсолютно ненужни оставки на министри, които работеха добре. Не може улицата да диктува поведението на правителството. Отново можем да изведем 20 хил. наши работници. Няма да дадем законно избраната власт да бъде подменяна под силата на уличния натиск, не е това начина", казаха още представителите на работодателските организации.  

Самият Симеонов заяви, че няма намерение да подава оставка. "Всеки може да иска оставка, особено политически партии и лидери. Оставката представлява самостоятелно решение за освобождаване на определен пост. Причините могат да бъдат две. Едната са лични, морални причини - ако човек е допуснал грешка и смята, че по този начин ще я изкупи. Втората е в резултат на политическо решение. Такова решение може да вземе политическият съвет ГЕРБ - Обединени патриоти, защото същият този Съвет ме е задължил да бъда вицепремиер. Аз съм на този пост не по свое желание. Когато политическият съвет реши и поиска оставката ми, аз ще я подам. Става въпрос за мнението основно на трима човека – Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Когато те поискат оставката ми, аз ще я подам. Все пак съм представител на Обединени патриоти", поясни вицепремиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във