Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът се жалва в Брюксел заради държавните помощи в енергетиката

Четирите работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, са изпратили жалба до Европейската комисия, в която предупреждават, че е нарушено правото на общността относно държавните помощи.

"Нарушението се изразява в неправомерна държавна помощ при изкупуване от българското държавно дружество НЕК ЕАД на електрическа енергия, произведена от две частни компании - AES Гълъбово и КонтурГлобал Марица Изток 3", се казва в съобщение, изпратено от БСК.

В жалбата се посочва, че посочените проблеми са установени и от български държавни органи: Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) в нейно решение от 3 юли 2013 г. и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (сега КЕВР) в неин сигнал до Европейската комисия.

В жалбата си бизнесът настоява комисията да установи нарушението, както и да предостави информация за хода на процедурата по сигнала за същите нарушения, изпратен от енергийния регулатор.

Работодателите припомнят още, че с официални писма от 12 септември са се обърнали към всички парламентарни групи в 43-то Народно събрание с искане за спешни срещи във връзка с проблемите в сектор "Енергетика".

Те настояват да бъде наложен мораториум върху задължителното изкупуване и изкупуването по преференциални цени на електрическа енергия от обекти, въведени в експлоатация след 1 октомври. 

В писмото си до депутатите те настояват за законодателни промени в областта на енергетиката, както и да бъде освободен председателят на КЕВР.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във