Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът се готви за нов протест заради цената на тока

Работодателите приканват своите членове незабавно да излязат на нов национален протест на 29 юли от 11 часа заради увеличението на добавката "задължение към обществото". Това стана ясно от съобщение на Българската стопанска камара, след като днес четирите организации са обсъдили развитието на предложеното от КЕВР "шоково" увеличение на добавката "задължение към обществото"в цената на тока и са приели съвместна декларация.

Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България констатират, че предприетите действия за спиране на това решение от страна на бизнеса не са довели до задоволителен резултат, въпреки ангажимента на правителството и на Народното събрание.

"Тази седмица станахме свидетели на срамни сцени в българския парламент. Видяхме как определени депутати защитават интереси за нови инвестиции във ВЕИ от биомаса, въпреки милиардни дефицити за преференциални производители и изпълнени ангажименти за ВЕИ до 2020 г.! Нещо повече, нашите протести бяха използвани за запазване на дефицитите!

Окончателните промени в Закона за енергетиката и в Закона за енергия от възобновяеми източници бяха силно редуцирани и, в резултат на това – двойното поскъпване на таксата "задължение към обществото" ще се запази. Наредбата за намаляване на тежестите от ВЕИ ще се забави, докато бъде нотифицирана от ЕК, и дори тогава ще облекчи частично само големите предприятия. При запазване размера на всички останали компоненти, които формират предложения размер на таксата "задължение към обществото", крайната цена ще остане непоносимо висока. Не на последно място, тези промени отново се правят в условия на неспазване на законовото изискване за оценка на въздействието на нормативните актове, преди тяхното приемане", се посочва в декларацията на работодателските организации.

Те напомнят, че бяха поети ангажименти от изпълнителната и законодателна власт по следните основни искания: запазване на сегашната цена на добавка "задължение към обществото” до пълното разкриване на резервите в електроенергетиката и причините за натрупаните дефицити; незабавно приемане на пътна карта за преструктуриране на сектора и реформи за отстраняване на всички фактори, които водят до неефективно управление; задълбочено обсъждане на резултатите от законодателните промени, както и на резултатите от разкритите нарушения и намалени разходи в сектора, и тяхното отразяване при определяне на новите ценови добавки за стопанските потребители.

"Българският бизнес не може да поеме високия разход в цената на електроенергията, като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките. Не искаме да спираме производства, да губим своята конкурентоспособност, която сме постигнали в резултат на огромни инвестиции и тежък труд. Затова сме готови на протести и защита на нашите интереси. Това са интересите на българската индустрия, на цялата икономика на България без оглед на размера на предприятията. Не приемаме предложените нови цени за „задължения към обществото”, защото те ще доведат до загуби за българското общество", посочват организациите на работодателите и приканват към протест - "но този път по начин, по който той да бъде осезаемо чут от управляващите".

В края на юни над 1000 предприятия спряха за час работа, недоволни от двойното вдигане на такса "задължение към обществото".

Facebook logo
Бъдете с нас и във