Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Бизнесът с незаконна дървесина процъфтя зад паравана на карантината

В периоди на кризата заработи нашенският феномен - за един е сватбата, а за друг брадвата...

S 250 bc3df052 9f1d 4514 8a24 56add0718625

Едни очакват  края  на извънредното положение с нетърпение, други използват времето на бездействието много "творчески". Едва ли ще бъде голяма изненада, че именно месеците, в които държавата беше парализирана от пандемията, бяха употребени  и за различни злоупотреби. Това беше и времето, което позволи на бракониери и мародери да се вихрят необезпокоявани из горите, с ясното съзнание, че контролът е занижен заради ограничителните мерки.

 

Десетки са сигналите за незаконен дърводобив и за безнаказано извозване на незаконно придобития материал,публикувани в социалните мрежи. Всичко обаче старателно потъваше в забрава.

Трупите и талпите - в тайни уж складове,

а парите - в джобовете на бизнес смелчаците

Добре известно е , че управлението на държавния горски фонд, охраната на горите и на земите от този фонд, както и контролът на дейностите - сеч, транспорт и преработка - се осъществяват от Изпълнителната агенция по горите чрез нейните регионални и специализирани териториални звена. Ето защо попитахме т. нар.  представители на тази Агенция какво точно се случва в българските гори, докато всички бяхме призовани да си седим у дома?

Хората от Агенцията ни отговориха, че и централата, и регионалните структури извършват проверки по всички постъпили сигнали. За такива се смятат и публикуваните в социалните мрежи текстове, снимки и видеоклипове. Пред в. "БАНКЕРЪ" хората на изпълнителния директор инж. Мирослав Маринов благодариха на бдителните граждани, но уточниха, че доста често заснетия вандализъм се оказва

съвсем законна  дейност.

Що се отнася до случилото се през двата месеца на извънредно положение и тотална карантина, от Агенцията съобщиха, че само на тел. 112 са получени общо 1361 сигнала: 440 - за възникнали пожари, 317 - за незаконна сеч, 285 - за незаконен риболов, 101 - за транспорт на незаконна дървесина, 98 - за съхранение на незаконна дървесина, 86 - за бракониерство и други. Част от тях - 33 на брой, са се оказали фалшиви. Имало е и сигнали, които са изисквали намесата на МВР и прокуратурата.

От Агенцията ни увериха, че независимо от ситуацията, контролът никога не е бил занижаван. Само през последните два месеца служителите на Изпълнителната агенция по горите и нейните регионални структура

са извършили почти 30 000 проверки.

Въз основа на тях са били съставени общо 312 констативни протокола и 803 акта за установени нарушения,а от тях  717 са  за установени административни нарушения по Закона за горите. Задържани са 500 куб. м. дърва за огрев, повече от 40 куб. м. дървесина, 454 кг. недървесни горски продукти, 29 моторни превозни средства, 11 коня, 24 каруци, 22 моторни триона, 5 инструмента за дърводобив и 2 броя оръжие.

Пред в. „БАНКЕРЪ“ от Агенцията обясниха, че „съгласно разпоредбите на Закона за административните нарушения и наказания при констатиране на нарушение на нарушителите се съставят актове за установяване на административни нарушения и вещите предмет на нарушенията, както и вещите, послужили за извършване на нарушенията се задържат. При данни за престъпление преписките се изпращат на прокуратурата“.

Според тях, едни от най-ефективните и резултатни проверки са вследствие на подадени сигнали на тел. 112. Причината е, че от 2015 г. в Агенцията също работи

денонощен "спешен" център

за уведомяване на най-близко разположените  екипи за необходимостта от извършване на проверка. Именно затова хората на инж. Маринов апелират при съмнения за извършвани нарушения в горските територии, гражданите да подават своевременно сигналите си първо на "горещия телефон", а след това да ги тиражират в социалните мрежи.

Независимо от направеното   досега обаче, за никого не е тайна, че проблемите с незаконната сеч трудно ще бъдат решени в близко бъдеще. Всички знаем, че и горските проверки се извършват от живи хора, които често биват подлагани на неустоими изкушения. Само преди няколко дни (сряда, 14 май), например, самата Агенцията съобщи, че изпълнителния директор инж. Мирослав Маринов

уволни дисциплинарно двама служители

от Регионална дирекция по горите - гр. Бургас. Причината - получен сигнал за подкуп, който е бил взет по време на проверка в склад за съхранение и продажба на дървесина. Колкото и да не иска човек да се напъха  в криминален сериал, няма как да не си направи елементарния  извод, че едва ли е случайно мястото, на което тези служители са уличени в корупция.  И дори да не става дума за конкретния склад, обществена тайна е ,че търговията с незаконно придобитата дървесина се върти именно на такива места.

Тук е моментът да кажем, че макар  по документи да се говори за стотици проверки в различни горски масиви, явно успехите им са  спорни, а статистиката - скромна. За това говори изнесената неотдавна от представителството на международната природозащинтна организация "WWF Бългaрия" информация, която меко казано би могла да се нарече потресаваща. Според това изследване гoдишният oбeм нa нeзaкoннaтa ceч в Бългaрия дocтигa 2.4-2.7 млн. плътни куб. мeтрa, кoeтo e мeжду eднa чeтвърт и eднa трeтa oт oбщия дoбив нa дървен материал в cтрaнaтa.

Cпoрeд изчиcлeниятa нa прирoдoзaщитницитe нeзaкoннaтa ceч фoрмирa бизнec

зa близo 150 млн. лв. гoдишнo.

В изcлeдвaния, направени за 7-гoдишeн пeриoд, WWF все пак oтчита  нaпрeдък нa Бългaрия в бoрбaтa c нeзaкoнния дървoдoбив cпрямo дaннитe, кoитo прeдcтaви в дoклaдa cи прeди десетилетие. Тoгaвa  oбeмът на незаконната сеч зa гoдинa e бил oкoлo 3.7 млн. куб. мeтрa лeжaщa дървecинa при oфициaлeн дoбив 5.8 млн. куб. метра. Прeз 2012-а пък  гoдишният oбeм нa нeзaкoннaтa ceч е дocтигнал  2.4 млн. куб. мeтрa при oфициaлeн дoбив от 6.9 млн. куб. метра.

Преди година  от Министерство на земеделието за пореден път развяха знамето на „засиления контрол“ и се опитаха с цифри, доказващи хиляди проверки и стотици съставени актове, да  убедят, че

черната статистика уверено върви към зануляване.

Експертите тогава обясниха, че най-честите нарушения са добив на дървесина без контролна марка и извозване без превозен билет.  Именно заради това имало задържани стотици  моторни превозни средства, коне, каруци, моторни триони и други уреди за бракониерска сеч. Очевидно обаче наказанията в този бизнес не са чак толкова сериозно пречка за нарушителите, а „загубите“ им отдавна са минали в графата „изчислен риск“.

Този тип „дейности“ отдавна е на прицел  не само у нас, но и в цяла Европа, но справянето с проблема  върви доста мудно. Въпреки, че  още през 2013 г Европейският съюз прие Регламент за дървения материал (EUTR) с амбициозната цел да сложи край на незаконния дърводобив и търговия с дървесни продукти. Въпреки това, пропуските в прилагането му от  държавите членки продължават да възпрепятстват реалната промяна в порочната практика. Факт за който природозащитните организации отдавна алармират.

Но както отдавна е добре известно - в периоди на криза за един водещото е сватбата, а за друг брадвата...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във