Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Бизнесът против по-дългото майчинство

"Идеята за увеличен отпуск по майчинство за сметка на работодателя е несправедлива, тъй като финансирането се изработва от колектива и от работодателя, но се разпределя и сред майките, които са отсъствали от работа две години",  заяви председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев пред "Фокус".

Причината за неговото изказване е предложението на КНСБ за увеличение на платеното майчинство с още шест месеца, което ще се обсъжда днес на заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество. Идеята е платеният отпуск да се увеличи от две години на две години и половина.

Синдикатът предлага това да мине за сметка на работодателя. В момента подобна разпоредба съществува в трудовото законодателство, но отпускът е неплатен.

Според Васил Велев няма икономическа причина да плаща работодателят и допълва, че трябва да се съкрати майчинството, защото България има най-продължителното майчинство в ЕС.

„Това не води до увеличаване на раждаемостта, а води до създаване на професия „майка“ сред ромското население“, аргументира се Велев.

Председателят на асоциацията също предупреждава, че ако предложението за увеличение на майчинството се приеме, никой работодател няма да иска да наеме жена в детеродна възраст или с дете до 8-годишна възраст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във