Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът продължава да „бяга“ от София

Проектът на "Алкомет" ще позволи намаляване на отпадъците и емисиите от СО2 и икономии на вода и енергия.
S 250 96b684c1 2e94 49f3 a638 dec3b0a632a2
S 250 a96aa1f2 fa82 4074 bba4 5875ec9c8fae

Светлото бъдеще на бизнеса изисква мениджърите да  си отварят очите непрекъснато. Особено, ако имат предвид поговорката, че всяка криза открива възможности за развитие. Не само за тяхно добро, но и за доброто на техните партньори. В този смисъл, българското схващане за ролята на органите за местно самоуправление в бизнеса също еволюира.

 

Късмет в този смисъл  са имали хората от немската  компания

Allergo Healthcare. 

Подкрепата, с която се е ангажирала  управата на община Плевен е един от решаващите фактори  създадената преди повече от 25 години фирма да избере този български град, за да изгради свое ново предприятие. Замисълът е с него се започне  най-голямото производство на противоалергични тъкани в Европа, съобщават хората от общината. А така фирмата ще може да се включи  и в нарасналото световно търсене. Компанията от Мекленбург, Предна Померания, има международна дейност и клонове в Хонконг,в Дубай и в САЩ (Хюстън, Тексас). 

За кмета Георг Спартански  привличането на инвеститори означава осигуряване на заетост и възможност на плевенчани да останат тук и тук да установят живота си. "Никога не съм делил инвеститорите на малки и големи, на български и чуждестранни. Всеки е добре дошъл в Плевен, защото ролята на местната власт е да създава условия за бизнеса", подчертава  градоначалникът.

Предпазващите от алергии тъкани, произведени от фирмата, са  елемент от медицински продукт , който помага на хората да се справят с болестта си и отново да подобрят качеството си на живот, поясняват  инвеститорите. 

В тази категория може да бъде отнесена и активността на  най-големия  български производител на алуминиеви изделия -

"Алкомет" АД 

Предприятието започна изпълнението на проект ALUGREEN (Greener anodizing for cleaner nature) - програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България”с подкрепата на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.
Проектът ще бъде изпълнен през следващите 18 месеца в Шумен, където е производствената база на фирмата. Стойността му е 1 715 983 евро, а  сумата на безвъзмездната финансова помощ е 650 000 евро или 37.88% от допустимите разходи.
С проекта ALUGREEN се очаква повишаване на конкурентоспособността на компанията посредством внедряване на иновативни зелени процеси в цеха за елоксация.

Въвеждането на иновативни технически решения към основната линия за елоксация и прилежащата й пречиствателна станция за отпадни води ще помогнат за оптимизиране на производството и засилването на пазарните позиция на "Алкомет". Очаква се положителният ефект върху околната среда да бъде  намаляването на отпадъци, икономиите на вода и енергия, както и намаляването на емисиите на СО2 благодарение на оптимизираното потребление на химикали в производствения процес.

Макар и много трудно, и у нас си проправят път електромобилите. Все още не се си изяснили казуса – дали трябва да има зарядни станции, за да навлязат и този тип возила или пък използването на такива автомобили ще отвори очите на предприемачите за тази възможност за печалба от зарядни станции. Европейската комисия има програма за изграждане на вериги от зарядни станции на Стария континент.Отделните страни пък поощряват по различен начин покупката на електромобили. У нас държавата чрез Националния иновационен фонд дава субсидии за покупка на такива возила -  но от общини и държавни ведомства. Иначе инициативата за изграждане на зарядни станции е изцяло в ръцете на частни български фирми. Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на изграждане на инфраструктура от зарядни устройства за автомобили с електрически двигатели, е подписан между областната администрация в Ямбол и фирма

„Грей Стоун България“ ЕООД.

В съответствие с националните енергийни политики и общата енергийна политика на ЕС и Енергийната общност, те ще  развиват проект за стимулиране на навлизането в транспортния сектор на такъв тип возила на територията на областта.

Като една от първите стъпки към изграждането на такава инфраструктура, „Грей Стоун България“ ще извърши технико-икономическо проучване. Фирмата предвижда да финансира потенциалното ѝ изграждане и да се управлява впоследствие от нея.Областна администрация в Ямбол ще съдейства на изпълнителя да изгради първото в града зарядно устройство за електрически автомобили.

"Грей Стоун България“ е инвеститор, чиято дейност включва освен изграждането на инфраструктура от зарядни устройства за електрически автомобили и съпътстващо производство на ток от фотоволтаични установки. Фирмата има разработена стратегия за това как проектът на инфраструктура от зарядни устройства в България да бъде част от Европейската транспортна и енергийна свързаност и е компания с много добър технически и финансов потенциал.

"Готмар“ ЕООД,

базирана в  Съединение, за свой инвестиционен проект в тази посока. Става въпрос за увеличаване на производствения капацитет чрез нови производствени мощности и изграждане на складове и намаляване на разходите за електроенергия чрез изграждане на фотоволтаична инсталация. Инвестицията е на обща стойност 16.8 млн. лева. В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него ще бъдат разкрити 200 нови работни места.

"Готмар" е частна българска компания, създадена през 1992 година. Тя е  специализирана в преработването на термопластмаси. Основните направления в дейността ѝ са производство на преформи от РЕТ, на капачки и дръжки за бутилки от РР и РЕ, изработка на изделия от термопластични полимери чрез метода шприцване. В портфолиото ѝ влиза и производство на опаковки за парфюмерийната и козметичната индустрии, и на матрици.

За да посрещне променящите се потребителски нагласи, както и за оптимизация на  и разходите,

"Т Маркет"

откри новата логистична база за хладилно съхранение - "Фриго Сток". Разполага с пълен набор от логистични процеси - както склад с „пикинг“, така и „крос-док“ платформа. Складът има 20 товаро-разтоварни рампи, което ще позволи едновременното обработване на голям брой товарни автомобили. Хладилната складова база разполага със зона за дълбоко замразени и охладени стоки, както и до три температурни зони за плод и зеленчук. С развитието на склада ще се отворят нови 100 работни места. 

Проектът е дело на ,,Анима Груп Инвестмънт‘‘. Тя е част от група  компании, които са едни от лидерите във вноса  и в дистрибуцията  на хранителни продукти, както и в предлагането на логистични и складови решения не само в София, но и в цялата страна.

Енергоспестяващи системи и планирани в бъдеще “зелени” технологични решения ще са естественото продължение на политиката на T MARKET за устойчиво развитие и опазване на околната среда.

"T Mаркет" е част от литовската MAXIMA GRUPE, която е лидер в търговията с бързооборотни стоки в Прибалтика. Присъства на българския пазар от 2005 г., а от 2020-а отвори и своя онлайн магазин. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във