Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът предлага електронно досие вместо хартиена трудова книжка

Смяна на трудовите книжки с нови предвижда наредба, предложена от Министерския съвет и публикувана за обсъждане. От социалното министерство предлагат новите трудови книжки вместо сини да са в цвят бордо и в тях да се вписва повече информация, а при напускане работодателят задължително да изчислява натрупания до момента стаж на работника.

Мария Минчева, юрист в Българската стопанска камара, обяви пред БНТ, че тяхното предложение е да се върви постепенно към създаването на едно електронизирано досие, трудово - осигурително на всички граждани, което по същество да измести наличието на хартиена трудова книжка.

Експертите от социалното министерство твърдят, че смяната на трудовите книжки се налага, за да се гарантират по-добре трудовите и осигурителните права на работещите. В новия документ при напускане работодателят ще е длъжен да поставя печат, в който да отбелязва датата на започване на работа, датата на напускане, основанието, както и натрупания трудов стаж. Според авторите на наредбата това ще облекчава работещите.

В началото на месеца ългарската стопанска камара изпрати писмо до социалния министър Бисер Петков по повод проект на нова наредба за трудовата книжка и трудовия стаж. Според БСК се правят само козметични и структурни промени в действащата наредба, без да се решават важни, належащи практически проблеми. Остава неясен мотивът за необходимостта от разработването на нов образец на трудова книжка, както и за неговата ефективност и целесъобразност на този етап. Подобно начинание следва на всеки един етап от реализацията си да се ръководи от идеята за намаляване обема на хартиената документация, облекчаване работата на заинтересованите лица и институции, съкращаване на сроковете за събиране, предоставяне и обработка на информация, намаляване на административната тежест, подобряване на комуникацията между ведомствата и, не на последно място – оптимизиране на разходите за всички участници в процеса. А с предложените текстове не се намалява административната тежест за работодателя, дори напротив – увеличава се.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във