Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът получи повече време да кандидатства по новата антикризисна схема

Срокът за подаване на проектни предложения по програмата „Подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки “ е удължен, съобщиха от Националната агенция за приходите. Компаниите вече ще могат да кандидатстват до 20 януари 2021 г.

Бизнесът ще може да получи директно до 150 000 лева оборотни средства. Πoдпoмaгaнeтo нa ĸoмпaниитe, ĸoeтo щe ce ocъщecтви пo oпepaтивнa пpoгpaмa „Инoвaции и ĸoнĸypeнтocпocoбнocт”, e нa oбщa cтoйнocт 156 млн. лв.

Допустими ще бъдат разходите, необходими за преодоляване на недостиг на оперативни средства, настъпил в резултат на заповедта на министъра на здравеопазването

Различните компании имат право на 10 или 20 процента от оборота за подпомагане, като ще се изчислява процент от оборота на конкретните обекти, реализиран през периода на 2019 година, съответстващ на периода, през който обектите са преустановили дейност през тази година. 

Освен че ще приема заявления, НАП също така ще изплаща компенсациите на одобрените фирми.

Фактическото пристигане на парите при компаниите може да се осъществи, когато Брюксел даде зелена светлина на пренасочването на ресурс от оперативната програма, уточни Борисов като подчерта, че бизнесът може да кандидатства по схемата, дори ако ползва някоя от другите линии за държавно подпомагане в условията на Covid-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във