Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът поиска преразглеждане на схемата 60/40

Бизнесът поиска преразглеждане на мярката 60/40, която сега е недостъпна за по-голяма част от фирмите, които не могат да изпълнят критерия за 40% спад в оборота. След последната промяна в условията за достъпа до помощта, никой в частния сектор не е получавал тези средства, твърдят предприемачи. Темата беше обсъдена в разговори между представители на туристическия бранш, хотелиери и ресторантьори в Министерството на икономиката.

Туристическият сектор настоява за промени в мярката, която след последните поправки не работи в интерес на частния бизнес, смятат представителите на сектора на ресторантьори и собственици на заведения. Техните обекти не могат да покрият изискването от 40% спад в оборота за достъпа до помощта от държавата, каза Ричард Алибегов, цитирам от БНР.

Оказва се, че бизнесът няма как да генерира спад от 40% спрямо 2019-а, тъй като цените - и доставните, и продажните, са се покачили спрямо 2019-а. А в момента оборотът е същият както през 2019-а, но поради повишените разходи няма печалба. Те смятат, че държавата ограничава един бизнес в работно време, в капацитет, тогава тя следва да го подпомогне и не е нужно да се гледа спад на оборота, защото той в момента не е реален. 

По същия начин така разписана мярката ограничава и конгресния туризъм. Това е показател, че тя не е прецизирана добре и според потребностите на всеки от браншовете поотделно, заяви Йоан Младенов от Бюрото за конгресен туризъм.

"Ако вие в рамките на една година имате примерно 50 събития, които са планувани, шест месеца вие не функционирате, остават примерно половината. От тях една част остават отказани и вие оставате с едни пет събития, които по стечение на обстоятелствата сте принудени да ги проведете в рамките на един месец, например месец юни. Това означава, че поглеждайки юни спрямо юни 2019-а, вие не попадате под обхвата на мерките за компенсация на бизнеса, защото нямате чак такъв огромен спад, но на годишна база спадът ви е огромен", коментира той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във