Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът поиска нулева ставка на данък печалба

Радосвет Радев

Бизнесът поиска нулева ставка на данък печалба за следващите две години. От Българската търговско-промишлена палата и Българската стопанска камара се обявиха против обсъжданите данъчи промени.  В края на миналата седмица синдикатите поискаха 15% ДДС и облекчено данъчно облагане за гражданите.

Стопанската камара обяви, че данъците на гражданите не трябва да се променят, но бизнесът трябва да бъде освободен от данък печалба, който е в размер на 10%, за следващите две години. 

"В България получават като корпоративен данък за 2018 година 2,3 милиарда, а за 2019 - 2,6 милиарда. Covid-кризата през тази година предполага данъчни приходи по-малко от 2 милиарда, тоест това е 1% от БВП на държавата. Този един процент ако мениджмънта на държавата оцени, че е формула, с която подпомагаш бизнеса, ние претендираме за това.", обясни пред БНР председателят на Камарата Радосвет Радев. 

Бизнесът не приема радикални промени в данъчната система в условията на трудно предвидима икономическа среда и прогнозите за рязък спад в Брутния вътрешен продукт. Всяка промяна в данъчното облагане може да създаде не само неяснота, но и хаос сред бизнеса и гражданите, и възможност за негативен ефект върху събираемостта.

Търговско-промишлената палата също се обяви срещу намаляването на ДДС от 20 на 15% и поставят под съмнение ефектите от тази мярка в разгара на Covid-кризата, защото в повечето случаи намалението на данъчната ставка не води до намаляване в цените за крайния потребител. Работодателите са против предложението на синдикатите за необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, и за по-високо данъчно облагане на по-високодоходните групи. 

"Ще са ощетени хората, които получават по-високи заплати, които са инвестирали в образованието си, а и съответно имат по-голям принос в добавената стойност, която произвеждат, спрямо тези хора, които получават, съответно, по-ниски доходи, не полагат усилия за преквалификации и допълнителни компетенции", каза Любомир Левичаров от Палатата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във