Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БИЗНЕСЪТ ПОГЛЕЖДА КЪМ ЕВРОКЕСИЯТА

Вече е сигурно, че парите от еврофондовете ще пътуват доста бавно до българските предприемачи. Едва в края на следващата година кандидатите за субсидии от Европейския съюз (ЕС) могат да разчитат на пари за своите проекти. Тъжната вест беше обявена лично от финансовия министър Пламен Орешарски на нарочен форум за готовността на бизнеса за еврофондовете, организиран от Българската стопанска камара. Забавянето не е изненадващо, а причините са чисто процедурни.
От една страна, България ще бъде готова с проекта за националната референтна рамка за финансирането по структурните и Кохезионния фонд в края на 2006 година. А това е основният документ, който представя визията и приоритетите за развитие на страната до 2013 г., както и финансовите инструменти за постигането им. Предвижда се през този седемгодишен период страната ни да получи 11 млрд. евро, но за предварително подготвени проекти и съгласувани на национално ниво приоритети. Дали Брюксел е харесал референтната рамка, ще стане ясно три месеца по-късно. След това са необходими поне още четири месеца, за да се приемат и отделните оперативни програми, в които България е посочила като приоритетни за финансиране от еврофондовете. Те са в шест области - конкурентоспособност, човешки ресурси, регионално развитие, транспорт, околна среда, укрепване на административния капацитет, като в отделна програма е обособено земеделието. За тази процедура обаче е нужно одобрението на всички страни на ЕС. Колкото и бързо да се случи това, не е реалистично да има одобрени проекти преди второто полугодие на 2007 г., стана ясно от изявлението на Орешарски.
Вероятно решението на ЕК за тези срокове е свързано с все по-дискутираната възможност за налагане на условие за ограничаване на финансирането на България и Румъния, в случай че не покрият всички изисквания за ЕС до юни следващата година. Тогава Еврокомисията ще излезе с нов доклад и с решение дали все пак ще бъдат задействани някои от предвидените в договора за присъединяване предпазни клаузи. А дотогава остава отворена и възможността да бъдат орязани милиони евро от средствата от еврофондовете, които трябва да започнат да се получават след присъединяването им.
От друга страна, Европа все още въвежда нови регламенти за разходването на структурните фондове, обяви шефът на БСК Божидар Данев. Самият Европейски съюз не е готов с новите условия и процедури, по които да се разходват тези фондове. Създадени са три нови програми за тях - Джереми, Джесика и Джаспър, които ще имат съвсем нов начин на управление. Едва след като се запознае с правилата по тях, българската администрация ще може да прехвърли този опит към бизнеса, за да може съответно той да се готви за изпълнение на условията за ползване на програмите.
Деветдесет въпроса поставиха представители на бизнеса и работодателските организации на министъра на финансите Пламен Орешарски. Предприемачите се интересуваха за размера на средствата, които могат да се ползват от ЕС за финансиране на проектите у нас, какъв ще бъде необходимият размер на съфинансирането, което трябва да бъде осигурено от българска страна, както и начините за възстановяване на средствата.
Кандидатите за европари не трябва да са допускали сериозни финансови нарушения като укриване на данъци, просрочване на здравни и осигурителни вноски, обяви Орешарски. Те трябва да имат солидна фирмена история и добра репутация, добави още финансовият министър. Предстои ни работа, за да подобрим основния капацитет за усвояването на средства, въпреки отчетения напредък в последния мониторингов доклад на Европейската комисия, каза още министърът.
През следващите седмици се очакват нови коментари от ЕК, които ще бъдат обсъдени с представители на неправителствения сектор, каза финансист № 1. Той обясни на предприемачите, че механизмите на кредитиране ще са по модела на програма САПАРД. Първо в рамките на един проект трябва да бъдат направени реалистични разходи, след което те ще се възстановяват. Разбира се, могат да се правят и авансови и междинни плащания. Правило ще бъде евросубсидията да се превежда, след като проектът бъде напълно осъществен. Ще се възстановяват и разходи, направени преди проектът да е бил класиран за еврофинансиране, стига фактурите да са с дата след 1 януари 2007 година. За разходи ще се броят и апортните вноски, стига активите да обслужват целите на проекта.
Данните за финансовото състояние на фирмата, за платените данъци и осигуровки са част от информацията, която трябва да се попълва в документите за кандидатстване. В състезание между равностойни проекти историята на компанията и нейната благонадеждност може да бъде решаваща. Във формулярите ще се описват също целите на проекта, конкретните дейности, графикът и финансовата схема, в която трябва да се посочи колко пари ще вложи и самата фирма.
Типовите документи обаче, с които бизнесът ще кандидатства за еврофондовете пред съответните ресорни министерства, още не са готови. Надяваме се да разполагаме с тях до края на годината, заяви Боряна Пенчева от МФ. Едва в края на септември Брюксел е одобрил пълния набор документи и процедури. Най-напреднала е подготовката на формулярите за големите проекти - тези за над 25 млн. евро, които вече се превеждат на български език.
Усвояването на еврофондовете от новоприсъединилите се 10 държави е средно 40 процента. Естония е отличник, а Полша и Унгария се справят най-слабо. За сравнение - Ирландия е усвоила 97.85% от еврофондовете. И в резултат на това страната е повишила конкурентоспособността и е постигнала ръст на икономиката си. Нашата амбиция е да се представим по-добре от последните десет, присъединили се към Европейския съюз страни в усвояването на средства от еврофондовете, заяви от своя страна министърът на финансите.

ОГРАМОТЯВАНЕ
След две седмици ведомството на Орешарски ще публикува наръчници за усвояване на средствата от еврофондовете. Разработени са три типа помагала, като основният - Общият наръчник за усвояване на средствата от еврофондовете, вече е готов и чака благословията на Европейската комисия (ЕК). В него са описани всички права и задължения на органите, свързани с отпускането, регулацията и контрола върху средствата от фондовете на ЕС. Наръчникът е готов и е изпратен в ЕК за коментари, заяви Боряна Пенчева от МФ. След обсъждането му с ЕК наръчникът ще бъде представен на мониторинговата комисия по националната структурна референтна рамка, като след нейното одобрение ще бъде публикуван. Това трябва да стане до средата на ноември, заяви Пенчева.
Подготвят се и наръчници за отделните министерства, които са в процес на финализиране. В тях ще се посочи точният процес на финансиране по отделните приоритети според ресорите на министерствата.
Най-интересен ще бъде планираният да излезе до края на годината информационен наръчник за получателите на средствата от еврофондовете, т.е. за отделните физически и юридически лица, които искат да получат от европарите. В него ще бъдат описани всички стъпки, които фирмите трябва да предприемат, за да кандидатстват за финансиране.
Европа настоява информацията за изразходването на европарите да е публична, съобщи Боряна Пенчева. Затова българските власти ще публикуват в ИНТЕРНЕТ списък на одобрените проекти и получателите на средствата, стига те да не са физически лица. Своеобразният информационен портал ще бъде на адрес www.eufunds.bg

Facebook logo
Бъдете с нас и във