Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът подкрепя стратегията за дигитализация на София

S 250 48be4bec cd16 46ef b71b e041575353fd

Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе среща в Столичната община с Асоциацията на индустриалния капитал в България. От асоциацията заявиха подкрепа към реализирането на стратегията за дигитална трансформация на столицата. 

На срещата присъстваха зам.-кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов, председателят на надзорния съвет на общинската агенция за инвестиции и общински съветник Николай Стойнев и зам.-кметът по дигитализация, иновации и икономическо развитие Владимир Данаилов.

По думите на Фандъкова важна стъпка е администрацията на общината да не изисква от гражданите и бизнеса документ, който самата тя издава, а да прави вътрешна проверка.

Кметът припомни развитието на дигиталните услуги за бизнеса чрез сайта на Направление "Архитектура и градоустройство". В направлението се предлагат електронни услуги като "Издаване на удостоверение за устройствен статут“ и предстои пускане на още 3 нови електронни услуги - електронни заявления за издаване на разрешение за строеж, за издаване на разрешение за поставяне и електронно заявление за получаване на виза, похвали се Фандъкова. И съобщи, че през 2015 г. Столичната община е разработила и внедрила 45 електронни услуги и е първата община, започнала процеса на отваряне на данни.

Софийската стратегия за дигитална трансформация е по проект Digital Cities Challenge на Европейската комисия. След приемането на стратегията от Столичния общински съвет ще се премине към конкретна програма, а бизнесът може да участва в работни групи със свои предложения.

Фандъкова запозна Асоциацията на индустриалния капитал с възможности за сътрудничество в проекти в сферата на социално-отговорния бизнес. От асоциацията изразиха готовност да се включат в новата програма за залесяване на междублокови пространства в кварталите.  Други възможности за партньорство, които бяха обсъдени, са участие за изграждане на детски и спортни площадки и публично-частни проекти за изграждане на паркинги в кварталите.

"В София почти няма безработица, но липсата на подготвени кадри е общо предизвикателство за бизнеса. Една от възможностите за подготовката на кадри е участието на бизнеса в програми за професионално ориентиране. Столичната община работи по проекти за дуално образование и професионално ориентиране, където училищата и бизнеса си партнират", отбеляза кметът на столицата.

"София трябва трябва в кратък срок да повиши качеството на електронните услуги и да се справи демографските проблеми и недостига на работна ръка. Като работодателска организация за нас е важно да бъде изготвена оценка на потребностите на столичната икономиката от работна ръка, както и да бъдат набелязани мерки за привличането и интегрирането на висококвалифицирани работници от трети страни. Може да разчитате на експертизата на АИКБ, като заявявам пълната ни готовност да участваме както при разработването с предложения и в съвместни работни групи, така и при реализацията на важни за общината и бизнеса проекти“, заяви председателят на асоциацията Васил Велев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във