Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът от Балканите с най-силно присъствие у нас

Топлите летни дни привличат все повече туристи у нас. Ваксинацията и ваканционното настроение са причината за тази тенденция. През юни чужденците са двойно повече спрямо месец май. Посещенията на чужденци в България са 742 767, като транзитните преминавания са 53.1% (394 700) от всички пътувания в страната.

През юни най-много са били посещенията с други цели (образование, лечение и др.) - 57.3%, и с цел почивка и екскурзия у нас са били 29.8% от гостите.

Най-малко са били пътуванията до страната ни със служебна цел (командировки, участие в конференции, конгреси и симпозиуми и др.) – само 12.9% от чужденците или 95 342 души, показват данните от Националния статистически институт. През месец май в страната ни гостуваха 60 340 бизнесмени. Общо 55 957 чужденци са посетили България по бизнес дела през април.

Осемнадесет са държавите, от които у нас са пристигнали

по над 100 бизнесмени през юни.

В данните от НСИ разчитаме, че сред тях са основните ни търговски партньори както от Европейския съюз, така и от т.н. трети страни.  

Близостта и активните търговски връзки правят съседните ни балкански страни с най-силно бизнес присъствие у нас. Обикновено те са около две трети от тези посещения.

От Румъния

е най-силното бизнес присъствие – 30 792 човека са били в България през юни с бизнес цел.  Много фирми и инвестиции от северната ни съседка са в основата на този интерес. А и Румъния е вторият ни най-голям партньор в ЕС след Германия.

От Турция

общо 18 700 човека са били в България. Не е случайно и това, че тази страна е най-горемият ни търговски партньор сред страните извън Европейския съюз. Фирмите от южната ни съседка намират добри условия за развитие на бизнес, а не бива да се забравя и възможността за по-бързо и лесно навлизане на европейските пазари през страната ни като член на Европейския съюз.

Запазва се и силното бизнес присъствие от

Украйна.

Общо 4086 човека от тази страна били у нас през юни. Страната ни е и сред най-важните туристически дестинации за нейните граждани. Фирмите от двете страни активно развиват и износа и вноса.

От най-големият ни търговско-икономически партньор в ЕС - Германия, сме посрещнали 519 бизнесмени. Добрата новина е, че продължава расте износа ни за тази страна, като поддържаме и положително търговско салдо. Фирмите от тази страна също поддържат инвестициите си у нас.

От Нидерланидя, която е най-големият инвеститор у нас, със служебна цел у нас са били 537 човека. Добро е и бизнес присъствието от най-голямата световна икономика - на САЩ. Общо 326 бизнесмени са били в България.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във