Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът обяви заданието: Пределна цена от 250 лева на мегаватчас

„За септември има осигурени количества газ, но от октомври няма“ – това обяви Христо Алексиев – служебният министър на  транспорта, информационните технологии и съобщенията от Кризисния щаб по енергетиката по време на пресконференция в Министерския съвет.

Решение трябва да се намери до края на август или най-късно до началото на септември, като преди това трябва да се решат други две приоритетни задачи - стабилизиране на „Булгаргаз“ и пускане на интерконектора с Гърция, добави Алексиев.

Днес от Кризисния щаб се срещнаха с представители на бизнеса, синдикатите и браншовите организации, за да обсъдят какво е заданието към тях и по-конкретно каква е пределната цена, при която бизнесът да може да работи нормално и да е конкурентоспособен.

Газ, договорен на каквато и да е цена, на нас не ни върши работа. Това е категоричната позиция на бизнеса и на представителите на работодателските и браншовите организации, както и на синдикатите. Те са обявили, че за тях пределната цена е 250 лева на мегаватчас.

Васил Велев от АИКБ посочи, че пазарът отказва да приеме настоящата цена на природния газ, прехвърлена  върху цената на произвежданите продукти. Бизнесът не може да работи на подобни нива. В Турция цената на мегават час е под 110 лева, в Сърбия – 90 лева. Само за сравнение парното в София и увеличението при него с 40% спрямо миналата зима са определени при 120 лева за мегаватчас.

Августовската цена е близо 300 лева за мегаватчас и след прецизни сметки от АИКБ смятат, че и 200 лева за мегаватчас са постижими, но при реактивиране на договора за доставки от „Газпром Експорт“. Велев отново повтори, че 250 лева е пределна цена, над която трябва да се търсят възможности за компенсиране, така, както ще се търсят възможности за компенсиране на парното за битовите потребители при цени над 120 лева за мегаватчас.

"Ние зададохме няколко пъти въпроса и то по няколко начина, но получихме един и същи отговор - на всички търгове, които са проведени, цените, които са постигнати, въпреки че са тайни и конфиденциални, като се сравнят с другите тайни цени от договора с „Газпром Експорт“, са много по-високи" - обърна внимание Велев и продължи:

"И за средноинтелигентния човек, който може да смята и разсъждава логично, отдавна е ясно, че няма как да получиш на пазар с инцидентни доставки по-добра цена от тази, заложена в дългосрочен договор. Ние нямаме алтернатива на „Газпром Експорт“ и бизнесът не може да си позволи да губи стотици милиони месечно. Става дума за около 180 млн. на месец, които ние не можем повече да плащаме", подчерта Васил Велев.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ бе категорична, че е крайно време геополитиката да бъде оставена настрана и държавата да гледа собствените си интереси.

Председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев посочи, че организациите, които представлява, не желаят да се стига до момента на компенсациите.

Обобщавайки мненията на представителите на бизнеса и синдикатите, енергийният министър Росен Христов подчерта, че вече е неизбежно да не се преговаря с „Газпром Експорт“ за възобновяване на доставките на газ по сключения вече договор.

"Но не си правете илюзията, че единственото, което трябва да направим в момента, е да изпратим имейл до нашите контрагенти и доставките ще тръгнат на супер ниска цена" - предупреди министър Росен Христов и посочи, че кабинетът „Петков“ е допринесъл за влошаването на отношенията с „Газпром" до степен, че тяхното възстановяване няма да бъде твърде лесно.

Какво се случва с доставките на газ

Министърът на енергетиката Росен Христов припомни новината от миналия петък, че е договорена доставката на единия от танкерите, оферирани от американската комания „Шиниър“. Основният проблем бил липсата на терминал, но след спешна среща с турската страна и представителите на Съединените щати, бил организиран един свободен слот за доставка на газ през октомври.

Така един от корабите на „Шиниър“ ще бъде разтоварен в Турция.

"За съжаление, въпреки че офертата за останалите танкери е атрактивна, ние няма да можем да се възползваме от тях, защото свободните слотове се търгуват от посредници, които ги предлагат на много неизгодни цени. Започваме преговори с Азербайджан за договаряне на допълнителни количества газ, отчитайки факта, че от 1 октомври и интерконекторът би трябвало да заработи" - посочи Христов.

Той обяви и че предстои тази седмица да получи потвърждение за начало на преговори с турски компании, които проявяват интерес да ни доставят тръбен газ. По отношение на Топлофикация "София", министърът на енергетиката посочи, че проблемът е финансов и организационен. Проведени са няколко срещи с общината и ще се сформира работна група от експерти, която ще работи за кардинално и пълно реструктуриране на дружеството. Там проблемът е не само в така наречения неизпълнен  социален ангажимент – т.е. много клиенти не си плащат сметките, а и в неефективната работа на Софийската топлофикация, свързана с  остарялото й оборудване.

Министър Алексиев добави, че с работодателските организации са обсъдили възможностите за преминаване към алтернативни горива като например втечнения газ – LPG. За целта обаче държавата трябва да осигури необходимата инфраструктура и логистика, за да може втечненият газ да достигне до предприятията, склонни да преминат на LPG гориво. За целта в сряда ще има отделна среща. Алексиев припомни, че по регламент трябва да намалим потреблението на природен газ с 15%, тъй като кабинетът „Петков“ е пропуснал да кандидатства за дерогация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във