Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът не иска да се изливат пари в НЗОК без реформа

Увеличението на вноските за здравеопазване няма да решат проблемите на Здравната каса. Това обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

"Здравният министър ни е поканил на национална кръгла маса на 26 септември в зала 3 на НДК, където да се обсъдят много широк кръг предложения. Въвеждането на своеобразен втори стълб не решава проблема с първия - с кражбите и разхищенията в него. Преди повече от 10 години имаше такава идея и затова беше увеличена здравноосигурителната вноса от 6% на 8%. Трябваше тези 2% да послужат именно за втори стълб. Те престояха известно време във фискалния резерв, след което се изхарчиха даже и за други цели. А оттогава 8-те процента отиват за първия стълб", припомни Велев, цитиран от "Дарик".
 
Той подчерта, че втори стълб под формата на застраховка по принцип позволява в него конкуренция, така както имаме във втория пенсионен стълб конкуренция между пенсионните фондове.

"Но като че ли кардиналното решение е демонополизация на първия стълб - на Здравната каса, както е в повечето европейски страни. Това би намалило или силно ограничило злоупотребите, неефективното разходване, разхищенията, кражбите. Сега ние, ако внасяме 3 млрд. и те се крадат, ние с още един, четвърти милиард, се опитваме да решим проблемите, които не сме решили с трите милиарда", коментира още Васил Велев.
 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във