Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът не иска да плаща първите три дни болнични

Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага да се въведе период на изчакване от няколко дни, в които болничните не се заплащат нито от работодателя, нито от Държавното обществено осигуряване. В момента осигурителят плаща за първите три дни болнични 70% от дневното възнаграждение.

Работодателските организации се обявиха против увеличаването на максималния осигурителен доход. Те се оплакаха и от значително нарасналите им разходи за заплащането на първите три дни болнични за служителите.

Председателят на АИКБ Васил Велев коментира внесения преди дни в парламента законопроект на партия „Воля“, който предвижда да отпадне задължението първите три дни болнични да се плащат от работодателите и това да стане задължение на общественото осигуряване. „В повечето страни има период на изчакване, така се нарича, т.е. няколко дни, в които не се заплащат изобщо болнични. Така е в Латвия, Швеция, Холандия, Австрия, Гърция, Естония, Италия, Чехия, Португалия, Кипър. Освен това процентът на компенсация е много по-нисък в средно в ЕС. И като добавка към това на повечето места тези доходи се облагат“, каза Васил Велев пред БНР. 

Предложението да се отмени изискването първите три болнични дни да се плащат от работодателя бе направено миналата година. Това правило бе въведено преди десет години с аргумента, че при изплащането на болничните от държавното осигуряване се злоупотребява от работниците, но данните на фирмите сочат, според асоциацията, че при сегашното положение измамите са нараснали. Тогава Васил Велев обясни, че има ръст с 3,5% на БВП за полугодието, увеличили са се и разходите за възнаграждение на работодателите в порядъка на 8.5% за полугодието, но в същото време производителността расте с по-малко от 3% и сме на 12-о място по ръст на БВП в ЕС.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във