Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът настоява за отлагане на увеличаването на минималната работна заплата

Асоциацията на индустриалния капитал в България се обяви против административното увеличение на минималната работна заплата от 510 на 560 лева. Това става днес по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където се разглежда проект на постановление на Министерския съвет, с който минималната работна заплата от 1 януари догодина става 560 лева. 

Според асоциацията  са необходими ясни икономически критерии при определянето на минималното възнаграждение, а не то да се базира на политически обещания. Бизнесът настоява да се приеме механизъм за определянето й, както е заложено в ратифицираната конвенция 131 на Международната организация на труда. По този повод председателят на АИКБ Васил Велев предложи за 15 икономически дейности новият размер на минималната работна заплата от 560 лева да влезе в сила от 1 януари 2020 година. Той подчерта, че става въпрос за застрашените, според бизнеса, икономически дейности, като сред тях са пчеларство, добив на глина и каолин, производство на хляб и тестени изделия, производство на облекло, хотелиерство и ресторантьорство, медико-социални грижи с настаняване. 

"Вече всички са поставени пред свършен факт чрез средносрочната бюджетна прогноза, която се прави без съгласуване със социални партньори. Чрез нея се знае минималната заплата не за година напред, а за три", коментира Велев. 

Председателят на АИКБ цитира данни от проучване на членската маса, според което девет процента смятат, че минималната заплата дори трябва да е по-ниска от сегашните 510 лева. 

Социалният министър Бисер Петков посочи, че ръстът на минималната заплата с 50 лева догодина до ниво от 560 ще защити нискодоходните групи и ще ограничи риска от бедност сред работещите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във