Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът настоява осигуровките да се разпределят 50 на 50 между работодател и служител

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев съобщи, че работодателите предлагат с промени в Кодекса на труда да се въведат нов вид трудови договори. Бизнесът настоява за по-висока осигурителна тежест за работника.

"Това е един от приоритетите на работодателите за тази година. Дължимите осигурителни вноски да се разпределят по равно – 50 на 50 между работодател и служител", предлага Велев. 

Сега бизнесът поема по-голямата част от осигуровките на работниците. Според работодателите промените могат да се въведат така, че да не се стигне до намаляване на парите, които работникът получава. 

„То може да бъде въведено при условие крайната чиста сума да се запази – тогава ще се увеличи заплатата. Постоянно поемаме ангажимент да увеличаваме възнагражденията и го правим. За миналата година е над 8%, за по-миналата – над 11%”, каза Васил Велев.

Работодателите се надяват тази година да е последната, в която ще плащат първите три дни за временна неработоспособност. По данни, съобщени от председателя на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев, за времето на действието на тази норма работодателите са ощетени с над 870 млн. лева. Той допълни, че към края на 2019 г. сумата ще достигне до един милиард лева.

През 2018 г. близо 12 000 хора от трети страни са работили в България, а икономиката на страната има потенциал да "поеме" 100 000 души. По тази причина Васил Велев обяви, че работодателите искат издаване на българска карта за граждани от български произход, които искат да работят и живеят в страната. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във