Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът настоява мярката за туризма 80/20 да се трансформира до 80/0

Бизнесът настоява мярката на правителството за туризма 80/20 да се трансформира до 80/0, за да се подпомогне още повече най-пострадалият от пандемията икономически сектор. Това бе заявено по време на проведена работна среща между вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща и ръководители на браншови организации.

На срещата бяха обсъдени критериите за безвъзмездната помощ за туроператори и турагенти от 10 млн. лв. Директен бенефициент по средствата е Министерството на туризма. Това е една от мерките, предприети от правителството за подкрепа на сектора и бранша за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19, която се очаква да надхвърли щетите от световната икономическа криза 2008/2009, посочи вицепремиерът Николова. "Министерството на икономиката и Министреството на туризма сме максимално ангажирани за прозрачно съблюдаване на процедурата и прилагане на съкратени сроковете по пилотния й проект. В тази връзка бяха и моите указния и изисквания, които отправих като вицепремиер към Министерството на икономиката", допълни тя.

Схемата за набиране на заявленията за подпомагане ще провежда от Министерството на туризма. Те ще се подават само по електронен път. Броят на изискваните декларации е силно редуциран, останали са само тези, които са задължителни и произтичат от съответното законодателство. Други справки и проверки ще се извършват по служебен път, се посочва в критериите.

Двете страни постигнаха договореност средствата да се разпределят пропорционално на общия оборот през 2019 г. на допуснатите кандидати. До дни те ще бъдат одобрени от Управляващият орган и от Комитета по наблюдение по програмата, а през септември ще започне отпускането на сумите. Заявления ще се приемат в рамките на 5 дни. Комисия ще извърши подбора, оценките и класирането на кандидатите. 

Това няма да е единствената схема в подкрепа на бранша, увери министърът на туризма. Тя обеща да направи всичко възможно да положи усилия да бъдат намерени средства за дофинансиране по схемата чрез новите мерки на Министерството на икономиката в подкрепа на малките и средните предприятия, както и през националния бюджет. За това потвърди и Илияна Илиева от Управляващия орган на програмата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във