Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът настоява да отворят моловете

Бизнесът се обърна с писмо към премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев с настояване да отворят търговските центрове, тип мол, и магазините в тях. 

Българската стопанска камара бе сезирана от Българската ритейл асоциация  и Асоциацията на химическото почистване за липсата на яснота кога ще бъде възстановена работата на тези търговски обекти.  Опасенията са, че въпреки започналата днес извънредна епидемиологична ситуация  и постепенното премахване на част от рестриктивните мерки срещу коронавируса, молоте остават затворени. А вече доста бизнеси се завръщат към нормалния си ритъм на работа. Към момента в моловете дейността е възстановена частично – работят само банки, застрахователни офиси, аптеки, супермаркети, заведения с открити площи и киносалони.

"Ритейл секторът осигурява заетост на близо 295 000 души, които в момента са или на трудовата борса, или в неплатен отпуск. Фалирането на ритейлъри ще означава нови безработни, които да останат в тежест на държавата. Ако не оперират, търговците са в обективна невъзможност да плащат данъци и различни финансови задължения към държавата. Освен това, много от тях имат банкови кредити и са изправени пред реална опасност да не могат да ги обслужват занапред, а това ще създаде допълнителни проблеми в банковата система", казва председателят на Стопанската камара Радосвет Радев. 

Според него  при прецизна организация и спазване на необходимите санитарно-хигиенни изисквания отварянето на търговските обекти на територията на моловете не би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка, но сериозно ще намали негативните последици върху икономиката.

Бизнесът е готов за дискутиране на конкретна дата, на която търговските центрове ще могат да възстановят дейността си, както е в много държави в Европа. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във