Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът настоява Бюджет 2020 да реши проблема с недостига на кадри

Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява Бюджет 2020 да осигури стимули за ускоряване на реформите в няколко ключови сфери. Сред тях е недопускането на сериозен недостиг на квалифицирани кадри в следващите години.

"Държавата да осигури балансиран бюджет, данъчна стабилност и ускоряване на реформите в сферата на пазара на труда, образованието, науката и културата, здравеопазването, пенсионното осигуряване, енергетиката и електронното управление", казва бизнесът.

Това са част от препоръките, които членовете на Националния съвет на АИКБ одобриха да изпратят до правителството и парламентарните групи във връзка с изготвянето на държавния бюджет за следващата година. 

Националният съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България поиска от членовете си да извършат оценка на нуждата от кадри. Искането е във връзка с подготовката на държавния план-прием за професионалните гимназии за учебната 2020/2021. Повече от 3 години бизнесът алармира, че в част от секторите, които в момента имат най-голям принос в БВП на страната, се очаква сериозен недостиг на квалифицирани кадри в следващите години. Работодателската организация счита, че единствено чрез повишаване активността и участието на бизнеса в подготовката и реализирането на план-приема на пазара на труда ще се реализират така необходимите квалифицирани кадри за всеки бранш.

Браншовите организации и регионалните представители на АИКБ, ще трябва до 10 декември т.г. да организират срещи с представители на професионалните гимназии и директорите на Регионалните управления по образование, както и да дадат своите предложения за специалности и професии, които са нужни за развитие на българската икономика.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във