Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът: Минималните осигурителни прагове узаконяват сивата икономика

За отказ от административно определяне на ръста на минимален размер на осигурителния доход /МОД/ за секторите без споразумения и отмяна на определянето на минимален размер на осигурителния доход настояват четирите национално представителни работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

На пресконференция бе представена позицията на работодателите относно резултатите от браншовите споразумения между национално представителните структури на работодателите и синдикатите по определяне на МОД 2016 г., както и за размера на минималната работна заплата за страната.

"Настояваме за осигуряване върху реалните заплати, а не върху определени прагове, тъй като те практически узаконяват сивия сектор и създават нелоялна конкуренция", заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Той е представил данни от социологическо проучване сред работодатели, според което увеличаването на МОД през 2015 г. ще се отрази най-силно върху работните места. 74 процента от анкетираните са отговорили, че ръстът на МОД ще ги възпре от назначаване на нови хора, за 69 процента това означава увеличение на разходите за труд, а според 65 на сто ще се стигне до "посивяване" на трудовите отношения /работа без договор, работа с фиктивни договори, липса на социално и здравно осигуряване/.

Facebook logo
Бъдете с нас и във