Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът към новата власт: Повече подкрепа, еврото и Шенген

Васил Велев и Радосвет Радев

Какво очакват работодателските организации от новата власт. Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев казва, че не ни интересува персоналният състав, на който и да е кабинет, въпросът е той да е полезен за бизнеса.

Според Радев важните неща са: „да осъзнаят, че България е на последно място от страните-членки на ЕС по подкрепа на българския бизнес, на 27-мо място съобразно мерките срещу COVID кризата, да осъзнаят, че българският бизнес е такъв, не заради, а въпреки държавата. И да осъзнаят, че ако искат да рапортуват щастливо на коледните тържества ръст на Брутния вътрешен продукт над 5-6-7%, това може да го направи бизнесът, а не администрацията“.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че повечето послания са насочени към избирателите, които са в по-социално слаба позиция, които разчитат повече на държавата, които знаят, че могат да очакват от държавата повече.

"По-малко от посланията са насочени към това как да се осигури този приход в бюджета, да се осигури този ръст в икономиката, така че да се изпълнят тези обещания. Не сме имунизирани от популизъм като държава и политици. Това, на което ние разчитаме и се надяваме, че ще има в новия парламент едно единство около целите за ускорено приемане на еврото, влизане на страната в Шенген, приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и то не като самоцел, а като изпълнени стандарти, за да попаднем в тези клубове. Това би осигурило в добра степен и изпълнение на обещанията, които са насочени към по-добър стандарт", коментира Васил Велев пред bTV. 

Според президента на КНСБ 50-60 милиарда, които имат много източници, трябва приоритетно да бъдат безвъзмездни средства към бизнеса и към предприятията, за да могат те да повдигнат тяхната конкурентоспособност, малките фирми и семейните фирми да оцелеят и да дадат на хората работа и добри заплати.

"Важното е да подхванем дневния ред на обществото, такъв, какъвто е. Много бързо да се заемем с Плана за възстановяване и устойчивост, в който има да се свършат някои неща, бюджетът чука на вратата за следващата година", казва пък ръководителят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във