Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът излиза на протест срещу цената на тока в края на февруари

Работодателските организации потвърдиха решението си да протестират срещу цените на ток, продаван на свободната борса. Шествието ще се проведе на 28 февруари в София и ще бъде под наслов "Не на далаверите в енергетиката". .

Зад протестните действия застават Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).Те са подкрепени от Национален синдикат "Защита" и синдикалните организации в участващите в протеста фирми.

Бизнесът смята, че на свободния пазар се осъществява манипулация на цените на ток, а повишението се извършва спекулативно. 

Преди дни председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че от 1 февруари се очаква драстично поскъпване на тока за бизнеса. Той обясни, че към момента бизнесът плаща средно около 70 лева за мегават, но от следващия месец цената се увеличава – с между 30 и 60%. Според Велев това може да доведе до рязко поскъпване на основни стоки и продукти.

През седмицата Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че започва проверка относно наличието на спекулативни цени на електроенергията на свободния пазар по отношение на стопанските потребители и изразените съмнения за синхронизираното им увеличение от лицензираните търговци на електроенергия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във