Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът изчисли, че плаща най-скъпия ток в ЕС и обвини Теменужка Петкова в лъжа

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори излезе с остра декларация срещу енергийния министър Теменужка Петкова и мнението ѝ, че България е най-евтиният пазар на електроенергия днес. Организацията пояснява, че цената на българската борса е втора най-висока в Европа, както и че от началото на юли 2019 г. сме с най-скъпия ток в целия Европейски съюз.

"Увеличението за първите 4 дни в сравнение със същия период на миналата година е 111%. От началото на годината сме с по-скъп ток от цяла Западна Европа - Германия, Австрия, Франция, Швейцария. Увеличението на тока за първото полугодие в сравнение със същия период на миналата година е 31%", отчитат от федерацията.

Нападките към енергийния министър са и заради позицията ѝ, че бизнесът сам си е виновен, че си купува електроенергия от борсовия сегмент "пазар ден напред". Сдружението твърди, че на борсовия пазар има изкупено значително количество от над 1000 Мвт от един играч, който Петкова "познава". "Този играч разиграва цялата икономика, а Вашето мълчание става подозрително. Растежът на българската икономика, инвестициите, ръстът на заплатите услужливо са предадени на спекулант с Вашето любезно бездействие", се изтъква още в декларацията.

"Заявихте също в ефира, че бизнесът получавал отстъпка за „зелената компонента“ в крайната цена на електроенергията, но пропуснахте, че тази отстъпка от 1-ви юли става 3% на фона на над 30% поскъпване!? Хубаво е да отбележим също, че отстъпка ползват 100-тина компании, а фирмите на свободния пазар са десетки хиляди. За пореден път бизнесът получава писма за прекратяване на годишни договори от големи търговци на електроенергия. Това стана на 3-и юли за годишни договори за доставка от началото на юли - тоест на третия ден след началото на годишния договор. Търговците нямат вина, г-жо Министър. Те просто нямат и не могат да си купят ток, за разлика от този, за когото вие любезно мълчите... Нищо не е наред г-жо Министър и нищо не е "нормално". Вместо да създадете Кризисен щаб за овладяване на ситуацията, да подадете сигнали в КЗК и др., Вие създавате фалшиви новини! Жалко! Остана ни последната надежда - намесата на министър-председателя Бойко Борисов!", завършва позицията на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори

Facebook logo
Бъдете с нас и във