Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът иска среща с Борисов заради цените на тока

Работодателските организации и двата синдиката изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов заради отхвърлянето на законопроекта за компенсиране на индиректни разходи за въглеродни емисии в цената на електрическата енергия.

На 13 февруари се проведе първата среща между министърът на енергетиката Теменужка Петкова и работодателите. Тя определи тогавашната среща като ползотворна. Над 20 мерки са набелязани, които подлежат на разглеждане и решаване. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев коментира:  "Цената на електроенергията е най-висока в целия ЕС. Правилният начин е да се развалят договорите за неправомерна държавна помощ, да се одобри механизъм за капацитет и да има търг и които централи дадат по добри цени - да получат тази ограничена държавна помощ".

Още преди седем месеца, работодателите остро реагираха на случващото се с цените на енергийната борса. Тогава Васил Велев също заяви, че при пазара на ток в България се наблюдават всички признаци на организирана престъпна група. 

Ето писмото на работодателите:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На 26 февруари 2020 г. представители на бизнеса и синдикатите присъстваха на безпрецедентно единство между депутати от управляващи и опозиция за приемане на АНТИевропейски политики и законодателни решения. Членовете на Комисията по икономическа политика и туризъм към НС участваха в добре проведен „спектакъл” и в рамките на минути вкупом гласуваха „въздържал се” и отхвърлиха законопроекта на МС за предоставяне на държавна помощ, макар и символична по размер (33 млн. лв./год.), за компенсиране на индиректни разходи за емисии в цените на електрическата енергия в резултат от европейските политики по промени в климата.

Този неотговарящ на европейските политики и практики акт говори за:

- незачитане на европейското законодателство;

- неинформираност относно практиката по прилагане на схемата от страните-членки;

- недооценяване или липса на информация за структурата на икономиката и високия принос на енергоинтензивните индустрии в показателите на страната;

- липса на национален подход и визия за устойчиво развитие на основни сектори с огромно значение за суровинната независимост на ЕС при прехода към нисковъглеродна икономика, особено в енергетика и транспорт;

- лош сигнал към големи чужди стратегически и национални инвеститори, влизащи в обхвата на допустимите за подпомагане сектори.

Тези инвеститори промениха облика на българската икономика и днес на индустриалната карта на Европа сме на първо място по производство на калцинирана сода, на второ по производство на мед, на седмо по добив на олово, имаме позицията на регионален лидер за алуминиеви и медни профили, включително за автомобилната индустрия.

Решението на депутатите за минути превърна в „отпадък” разработката на проект, подкрепен от всички заинтересовани министерства и работодателски организации. Управляващите отхвърлиха собствения си проект. Логичен е въпросът за мотивите, обединили парламентарния икономически елит. Може би:

Страх от обществена реакция на неверни, манипулативни и безотговорни твърдения в медиите за ръст в цените на електроенергията, породени от прилагане на законопроекта, останали без отговор от компетентните страни.

Прехвърляне на отговорност за ръста в цените към бизнеса и отклоняване на обществените нагласи от реалните причини.

Каквито и да са мотивите, последиците са едни - унищожаване потенциала на българската индустрия, намаляване на нейната конкурентоспособност, преместване на производства, спад в инвестициите, влошаване на социалните придобивки и разходите за труд.

За допълнително изясняване на нашата позиция, както и за да обсъдим националните интереси и политики в индустрията настояваме за среща с Вас, по време на която ще Ви запознаем и с ролята на тези индустрии в изпълнението на Европейския зелен пакт като основни доставчици на суровини за постигане на нисковъглеродна икономика.

ВАСИЛ ВЕЛЕВ ПЛАМЕН ДИМИТРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ ПРЕЗИДЕНТ

АСОЦИАЦИЯ НА ИНДУСТРИАЛНИЯ КОНФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ

КАПИТАЛ В БЪЛГАРИЯ СИНДИКАТИ В БЪЛГАРИЯ

 

РАДОСТВЕТ РАДЕВ ДИМИТЪР МАНОЛОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ ПРЕЗИДЕНТ

БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА „ПОДКРЕПА“

 

ЦВЕТАН СИМЕОНОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ

БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА

ПАЛАТА

 

КИРИЛ ДОМУСЧИЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ

КОНФЕДЕРАЦИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ

И ИНДУСТРИАЛЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Facebook logo
Бъдете с нас и във