Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът иска спешна среща с Борисов заради клас прослужено време

Конфликтът между работодатели и синдикати се разраства заради класа за прослужено време. Бизнесът поиска спешна среща с премиера Бойко Борисов, където да обсъдят възможностите. 

Според Асоциацията на индустриалния капитал класът прослужено време, трябва да отпадне, защото дискриминира квалифицираните млади служители. В момента добавката за стаж увеличава заплатата с 0.6% годишно. 

Миналата седмица Борисов се срещна със синдикатите в Министерски съвет, а след срещата представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха, че отпадането на класа не е на дневен ред. В сряда работниците от българската индустрия обявиха готовност за протест, ако се премахне допълнителното възнаграждение за трудов стаж и професионален опит.

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев заяви, че възпитаваме търтеи, които непрекъснато искат без да дават.

"Сривът на инвестициите е вследствие на липсата на квалифицирана работна ръка, умения и хора, които спазват технологичната дисциплина", коментира Данев.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев направи остро изказване по адрес на синдикатите в страната. Според него в последните години България се е превърнала в синдикална република. Той е убеден, че там, където няма синдикати, предприятията работят и бизнесът върви. 

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че всички големи корпорации в развитите икономики дават увеличение на заплатата за стаж. Той опонира индиректно депутата от ГЕРБ и председател на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и тезата ѝ как опитът нямал значиение за производителността с думите „не знам дали бихте искали да ви оперира например току що завършил студент или професор”. 

Димитров обясни, че за миналата година нашите фирми са спечелили 15 млрд. лева след облагане и ако бъдат извадени 3 млрд. лева за служителите, средно всеки работещ в България може да получи 100 лева отгоре.

"Средната заплата в България е най-ниската в региона, ако не броим Албания. В Румъния например плащат 40% повече на шивачките. Въпрос на преговори е", каза Димитров. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във