Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът иска промяна на закона за извънредното положение

Българската стопанска камара предлага да се промини Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, който беше обявен с решение на Народното събрание на 13 март 2020 г.

В писмо до председателя на комисията по бюджета и финансите Любомир Каримански, министрите на финансите и икономиката Асен Василев и Кирил Петков, от работодателската организация отбелязват, че по всичко личи, че в предстоящите месеци предмет на обсъждане ще бъдат нови мерки, ограничаващи или преустановяващи дейността на редица български компании. А същевременно, съществува риск в следващите месеци да няма действащ парламент, който да приема необходимите актове, позволяващи съответната компенсация.

"В тази връзка е необходима спешна актуализация на чл. 26б на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците, която да преодолее пропуски, възпрепятстващи компенсиране на търговци, чиято дейност е ограничена не със заповед на министръа на здравеопазването, а с акт на териториалните дирекции на здравните инспекции", посочват в писмото си от камарата. 

Оттам се обръщат с призив към депутати да приемат тяхното предложението и да бъде официално внесено и обсъдено в Народното събрание.

"По този начин ще се даде възможност дори и във времена на политическа несигурност, нормативната рамка да бъде достатъчно гъвкава, за да се осигури активизиране на компенсационни механизми, независимо дали има действащо Народно събрание и редовно избран кабинет", категорични са от БСК. 

Бизнесът за пореден път акцентира върху необходимостта от актуализиране на държавния бюджет, за да се осигурят и средстава в подкрепа на заетостта до края на 2021 г.

"Време е за реални действия в подкрепа на българските предприятия и наетите в тях работтници и служители!"

Facebook logo
Бъдете с нас и във