Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът иска още облекчения за наемането на работници от трети страни

Бизнесът поиска отпадане или промяна на ограничението общият брой на граждани от трети държави, работещи за местния работодател, да не надвишава 10 на сто от средносписъчната численост на наетите по трудово правоотношение български граждани. Предложението беше представено по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев и от заместник-председателя на Българската стопанска камара Димитър Бранков, съобщи БТА.

"Необходимо е заложеното ограничение да отпадне или да се увеличи от 10 на сто до 30 на сто", каза Васил Велев. 

От БСК подкрепят предложението на Велев, макар че имат по-скромни искания ограничението да се измени от 10 на 20 на сто от средносписъчния състав.

Работодателите аргументираха предложенията с нуждите на пазара на труда. Поради неблагоприятните демографски тенденции, на сто напуснали пазара на труда, влизат едва шейсет и трима, а пет -шест заминават за чужбина. Потребностите растат във връзка с ръста на БВП и на индустрията, каза Васил Велев. Той заяви, че има огромен недостиг на човешки ресурси във всички сектори. По думите му вчера са изнесени данни, че БВП би бил с четири милиарда по-голям, ако нямаше този недостиг на човешки ресурси, а според данни на МВФ загубата или пропуснатата полза е още по-голяма- седем процента по-малък БВП или 7 милиарда лева.

Работодателите посочиха, че в Румъния има цял завод с виетнамски работници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във