Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът иска да види подписа на Борисов под ключово споразумение

Постигнали сме договорености между работодатели и синдикати по четири направления за реформи, които предлагаме да започнат да се извършват през следващата година - бизнес среда и икономика, енергетика, демография, образование, пазар на труда, трудова миграция и социални въпроси. Това обяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал след срещата на председателите на работодателските организации и на синдикатите с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. В нея е участвал и вицепремиерът Томислав Дончев, а също и министърът на финансите Владислав Горанов.

По време на срещата е била разгледана т. нар. Зелена сделка, която неотдавна бе оповестена от ЕС. Тя определя климатичните цели до 2050 г., с които Европа да постигне въглероден неутралитет. Освен това са обсъдени възможностите България да се включи в програмата "Въглищни региони в преход" и в Механизма за капацитети, който и предложенията на работодателите за поетапното либерализиране на пазара на електроенергия за бита.

„Това ще означава минимално изменение на цената, но не заради реализацията, а заради скъпите въглеродни емисии, които трябва да се плащат. При свързване на българската енергийна система през Румъния и Унгария с европейската, което се очаква да се случи през следващата година и пазарът да е ден напред, е възможно даже да има движение на цената и в обратна посока. Процентите при 30% либерализация при всички случаи ще са повече от 2-3”, отбеляза Васил Велев.

Друг дискутираните проблем е бил недостигът на човешки ресурси и необходимостта от програма за интегриране на гражданите с български произход от трети страни. А също и възможността за облекчаване на трудовата миграция. 

Велев подчерта, че амбициозната цел е до края на януари да има съгласувано и подписано споразумение. То визира над 40 мерки и програми за реформи в тези области. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във