Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът и синдикатите скоро няма да се споразумеят за отпуските

Краят на сагата с отпуските още не се вижда. Правителството, синдикатите и бизнесът очевидно не могат да постигнат консенсус, колкото и срещи да проведат. Проблемът е, че към момента липсва ясен начин за определяне на броя дни платен годишен отпуск, за които работникът или служителят има право на обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение.

Правителството и социалните партньори обсъдиха в сряда проект на постановление на Министерския съвет за допълнение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските, който е разгледан от Комисията по трудово законодателство към Тристранния съвет и не е получил единодушна подкрепа. 

Синдикалните организации подкрепят проекта на правителството, а представителите на работодателите се обявиха против. Предвидено е наредбата да регламентира по ясен начин изчисляването на размера на обезщетението по чл. 224, ал.1 от КТ.  Става въпрос за допълнение на чл. 42 от Наредбата, който урежда изчисляването на размера на годишния платен отпуск, който трябва да бъде изплатен на работник, който напуска дадено предприятие. Това ще гарантира правата на работниците и служителите и ще подпомогне работодателите при реализирането на техните задължения, като това е предпоставка и за избягване на трудови спорове по този въпрос. 

Социалният министър Деница Сачева обясни, че към момента липсва ясен начин за определяне на броя дни платен годишен отпуск, за които работникът или служителят има право на обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение, защото методът за изчисляване с решение на Върховният административен съд (ВАС) от 19 февруари 2020 г. е отменен поради липсата на доказателства за проведени обществени консултации при приемането ѝ. Поради това към момента липсва ясен начин за определяне на броя дни платен годишен отпуск, за които работникът или служителят има право на обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение.

В началото на май КНСБ предложи Националният осигурителен институт да покрие по 20 дни допълнителен годишен отпуск на всеки родител през тази година. В момента на почти всички родители им е изчерпан отпускът.

"Обезщетенията за безработица да бъдат реформирани и реално всеки осигурен да има достъп до тях, поиска още той. В момента при 20 години осигуряване и само три дни на борсата, в следващите 3 години нямаш право да ползваш обезщетение.  Икономическата криза ще е V-образна, предрече синдикалният лидер. Това означава, че ще има бързо измъкване, но то ще отнеме поне година", обясни лидерът на синдиката Пламен Димитров.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във