Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът и синдикатите се скараха заради извънредния труд

От 150 на 300 часа да се увеличи извънредният труд - тази промяна предлагат работодателите в Кодекса на труда. Синдикатите се противопоставят на тази идея. В сутрешния блок на БНТ представители на индустриалния капитал и КТ "Подкрепа" сблъскаха позициите си. Синдикатите смятат, че трябва да се назначат повече работници вместо да се полага извънреден труд и имат съмнения доколко работодателите ще са коректни. Другата страна твърди , че в България няма достатъчно работна ръка.

"В сегашната ситуация на пазара на труда има дефицит на работна ръка, има липса на квалифицирани специалисти, на високо квалифицирани специалисти. Напоследък и на ниско квалифицирани, въобще на всякаква работна ръка. В такъв случай, ако искаме да имаме ръста на брутния вътрешен продукт, това не може да бъде осъществено чрез количествено увеличаване на работещите, а единствено чрез повече работа",  коментира Добрин Иванов - изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според Валери Апостолов от КТ "Подкрепа" е разбираемо искането на работодателите да се увеличи извънредният труд, като това да стане с колективен трудов договор, но знаем, че съвсем лесно е всеки работодател да си направи така наречения работодателски синдикат с няколко души работници и да прокарва искания и виждания каквито на него са му угодни.

Представителят на синдиката каза още, че са алармирали, че 50% от труда, който се полага, не се отчита и второ - не се заплаща. Затова синдикатите са категорично против промяната, която бизнесът иска.

Добрин Иванов от АИКБ не се съгласи и обясни, че целта не е с едно и също количество хора да се свърши повече работа, защото в момента има дефицит на работна ръка на пазара на труда и липса на квалифицирани специалисти. "В такъв случай, ако искаме ръст на БВП, това не може да бъде осъществено чрез количествено увеличаване на работници, а чрез повече работа и увеличаване на количеството на положения труд", каза Иванов.

Той категорично обяви, че не е съгласен с опонента си, че извънредният труд е нещо, което е догма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във