Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът и синдикатите на протест заради цените на енергията

S 250 a8901179 2af2 48f1 8463 be60de4d3e83
S 250 86e545a1 9cbd 4329 a01e 2b9f91abf3cf
S 250 d99372c7 5120 483f b054 fb7fd8f6de70
S 250 f1feddb3 3e06 4b41 bf66 7f8fab88d442

Представители на работодателските организации и синдикатите се събраха на протест пред сградата на Министерския съвет. Те настояват за незабавни компенсации от държавата заради високите цени на тока за промишлеността. Бизнесът иска да се компенсират всички небитови потребители в страната, които са 600 хиляди. Работодателите предупреждават, че ако не се предприемат мерки, икономиката на практика ще спре.

"В безпрецедентна ситуация сме, цената на електричеството се покачи 4 пъти. Само за ден имаше 10% повишение. И не се вижда таван. Небитовите потребители са на ръба. Сметките за септември са 2 пъти по-високи отколкото сметките за септември 2020 г. А сметките за октомври ще бъдат най-малко 3 пъти по-високи. Това са непосилни сметки. На ръба са не само бизнесът, но и търговците на енергия, защото нямат ресурса да закупуват тази енергия. Пазарът на електроенергия не функционира", заявиха по-рано от АИКБ.

Недоволството е провокирано и от мерките, обявени досега от изпълнителната власт. Според протестиращите на този етап се предлагат единствено мерки, за които е необходим работещ парламент и които могат да бъдат приложени едва след няколко месеца.

Очаква се в сряда служебното правителство да обяви прецизирани инструменти за подкрепа на бизнеса. Премиерът Стефан Янев отбеляза в понеделник, че същественият проблем у нас е с цената на електроенергията за бизнеса, защото макар и домакинствата да са на защитения пазар, те са под натиск заради поскъпващите стоки и услуги. Затова и към момента всички усилия са насочени към овладяване на високите цени на свободния пазар, а за мерките за бита ще се работи по "отделна писта". Всички мерки, които сме обявили, предстои още да се усъвършенстват, търсим дългосрочни решения, ще търсим защита на българския бизнес и на потребителите, каза Янев.

"Как ще изглежда това решение ще го коментираме в сряда, когато бъде прието. Не искам от сега да спекулирам, но в крайна сметка всички тези мерки, които до момента сме обсъждали, които до момента сме обявили, които сме направили съвместно, ще се задълбочават. Някои от мерките като разделянето на пакетите с ток от АЕЦ "Козлодуй", пуснати на борсата за търговия на дългосрочния пазар на по-малки не даде очаквания резултат", обобщи премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във